Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för att ambulansdirigeringen skulle upphöra tvingade landstingen att betala

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 05.45
"Jag är oerhört irriterad"
(1:36 min)
Denise Norström (S) landstingstyrelsens ordförande. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Det var risken för att ambulansdirigeringen skulle upphöra redan nästa vecka som gjorde att de fyra landsting som anlitar företaget Medhelp tvingades betala företaget 10 miljoner extra. Detta enligt Västmanlands landstingsråd Denise Norström (S).

– Risken var att det skulle sluta nästa vecka så vi säkrar nu upp att den här tjänsten kommer att fungera, säger Denise Norström.

Medhelp hotade att dra sig ur uppdraget helt den 19 juni och landstingen valde då att betala extrapengar till Medhelp fram till november, då ska landstingen ta över ambulansdirigeringen i egen regi.

Ambulansdirigeringen i Västmanland, Uppsala län, Sörmland och på Gotland sköts av det privata företaget Medhelp, som vann en upphandling landstingen anordnade.

Men för att fortsätta uppdraget krävde Medhelp nyligen 20 miljoner kronor extra för den tid man haft uppdraget hittills.

Företaget hävdade att man under den här tiden fått mycket fler telefonsamtal att hantera än vad som angas vid upphandlingen, men det tillbakavisas av landstingen.

Och när det gäller de pengarna, bakåt i tiden, är Denise Norström fortsatt bestämd: de kommer inte att betalas, då får Medhelp stämma landstingen.

– Vi kommer inte att betala den fakturan. Det vi gör nu det är att vi betalar framåt för att de inte ska låsa dörren och gå hem, för det är samhällsfarligt, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

Nu kommer alltså landstinget att betala mer än vad avtalet säger, men för perioden från och med nu fram till mitten av november.

Tio miljonerkronor extra, utöver avtalet, får man punga ut med.

Men det får landstingen göra, rent lagligt, på grund av det akuta läget, menar Denise Norström:

– Det här är en extraordinär händelse och det håller lagmässigt därför att risken är att de skulle ha slutat med tjänsten om en vecka, och det får inte ske.

– Jag kan väl säga så här: jag är oerhört irriterad över hur Medhelp har agerat i den här frågan, säger Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".