Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny teknik ska höja kvaliteten i sophämtningen

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 15.41
"I det stora hela är det inte så hög kostnad"
(4:20 min)
Tomas Lenell, enhetschef på avfalls- och återvinningsenheten vid Västerås Stad tror att den nya chippningen av stadens sopkärl kommer att bli bra. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Med början i de västra stadsdelarna ska sopkärlen i Västerås utrustas med ett datachip som ska ge kommunen bättre kontroll på om och när ett sopkärl tömts. På så sätt hoppas man komma tillrätta med kärl som glömts bort eller kärl som tömts i onödan.

Det är ett litet datachip som fästs direkt på sopkärlet som i samband med tömning läses av i sopbilen. Varje sopkärl får ett unikt chip vilket gör att kärlet knyts till fastighetsägaren och varje tömning registreras i ett datasystem med datum och tid. På så sätt kan entreprenören som ansvarar för tömningen i området i realtid redovisa att tömningen utförts enligt beställningen.

Det händer då och då att entreprenörer missar tömningar, och det händer också att fastighetsägare glömmer att ställa ut sina sopkärl. När ord står mot ord får Västerås Stad med dagens lösning betala för att kunden ska få sitt kärl tömt, oavsett om det nyligen tömts eller inte. Med den nya tekniken hoppas Tomas Lenell, chef på avfalls- och återvinningsenheten på Västerås Stad att sophämtningen ska bli mer kvalitativ och på sikt även billigare för kommunen.

--Det här är en långsiktig investering och det är en kvalitetsäkring som vi gör och det kommer innebära en högre kvalitet för våra kunder.

Den nya tekniken kommer fram till den är helt införd 2016 kosta Västerås Stad cirka 4,5 miljoner kronor. En rimlig kostnad i förhållande till kvaliteten, menar Tomas Lenell.

– Okej att fyra miljoner är mycket pengar, men det är ändå en liten del av den totala avfallskostnaden i Västerås. Det här är en kvalitetshöjning som säkrar kvaliteten både för entreprenörer och privatkunder så vi tror att det här ska bli bra, avslutar Tomas Lenell, enhetschef på avfalls- och återvinningsenheten på Västerås Stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".