Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flest kvinnor i länet utförsäkras från sjukförsäkringen

Publicerat söndag 7 juli 2013 kl 08.22
"Två tredjedelar är kvinnor!
(1:46 min)
Ingrid Strandman områdeschef Försäkringskassan i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

För att få ner sjukskrivningarna och få fler i arbete ändrade regeringen sjukreglerna 2008 och en bortre gräns för hur länge man kan vara sjukskriven infördes. Under det första året 2010 då flest nådde gränsen, utförsäkrades 1 000 personer i länet och majoriteten är kvinnor.

– Så är det ju i sjukförsäkringen generellt, att två tredjedelar är kvinnor av de som är sjukskrivna. Det följer ju den delen naturligt även när det gäller de utförsäkrade, säger Ingrid Strandman områdeschef för Försäkringskassan i Västerås, Köping, Arboga och Kungsör.

Uppgifterna om antalet utförsäkrade från Försäkringskassan kommer från ISF, Inspektionen för Socialförsäkringens rapport, som bland annat visar att totalt 40 000 personer i hela landet 2010 nådde den bortre gränsen i sjukförsäkringen och därför utförsäkrades.

Enligt rapporten så var det en större mängd personer som utförsäkrades det första året med de nya reglerna.

Majoriteten av de utförsäkrade är kvinnor och från och med december 2009 fram till februari i år så har totalt 2 308 personer utförsäkrats i länet och 1 661 kvinnor var kvinnor.

Rapporten från ISF visar också att hälften av de som utförsäkrades 2010 var tillbaka hos Försäkringskassan efter ett år.

– Några behåller sin deltidssjukskrivning, kanske har varit sjukskriven 25 procent och fortsätter att jobba 75 procent och förstår att det är den nivån man klarar och är kvar i det. Många får stöd av Arbetsförmedlingen och komma vidare i insatser, utbildning och arbete.

– Sedan visar den här rapporten att generellt över hela landet så är det ungefär hälften av de utförsäkrade 20012 är tillbaka hos Försäkringskassan, säger Ingrid Strandman.

Det som kännetecknar de som är tillbaka hos Försäkringskassan igen är att man är för sjuk för att få ett jobb:

– Det är klart att det här är en grupp som har varit borta länge från arbetsmarknaden, man har ofta flera diagnoser, både psykiatriska och led och muskelbesvär och utan en arbetsgivare som man kan stötta sig mot, så det är en svår situation, säger Ingrid Strandman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".