Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskriven orolig för att bli utförsäkrad

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 06.36
"En skräck att ramla utanför"
(4:07 min)
Sjukpenning. Blankett från Försäkringskassan.

Över 2 000 västmanlänningar har utförsäkrats sedan reglerna ändrades för fem år sedan. Therése som har varit sjukskriven i många år känner en oro över att bli utförsäkrad.

Hälften av dem som lämnade sjukförsäkringen år 2010 var för sjuka för att kunna jobba och var tillbaka hos Försäkringskassan efter ett år.

Therése från Västerås är idag sjukskriven på halvtid sedan flera år tillbaka.

Flera gånger har hon provat på att komma tillbaka till ett jobb.

Det jobb hon har lyckats få trots sin sjukdom är mycket värt, men rädslan att bli utförsäkrad finns där:

– Ja, absolut. Den skräcken har jag levt med i många år. För det är verkligen en skräck att ramla utanför.

– För det är så många regler och lagar som man inte förstår, säger Therése, som för flera år sedan gjorde illa sig på jobbet och som sedan dess kämpat för att komma tillbaka till arbetslivet.

Idag är hon sjukskriven på halvtid med sjukersättning. Trots sina svårigheter har hon lyckats få en anställning på 25 procent inom handeln.

Resten av tiden har hon ett aktivitetsstöd på 25 procent från Arbetsförmedlingen. Den inkomst som Therése har från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och sitt arbete ligger på 14 000 kronor i månaden.

Även om Therése inte skulle bli utförsäkrad så finns oron och pressen där, säger hon:

– Arbetsförmedlingen tycker att jag ska säga upp mig från det jobbet och söka ett halvtidsjobb istället. De förstår inte vilken kamp det har varit att bara få det här jobbet.

– Att få en arbetsgivare att lita på en 40-årig tvåbarnsmamma som är sjukskriven på halvtid. Det är inte så himla lätt inte. Inte när det är så många arbetslösa ungdomar och arbetslösa friska människor, säger Therése till P4 Västmanland.

De 25 procent som Therése har på sitt jobb kan - om hon har tur och om hälsan tillåter - utökas.

Att ha en fot inne på arbetsmarknaden är viktigt för att inte hamna helt utanför, säger Ingrid Strandman, områdeschef på Försäkringskassan i Västmanland.

– Ja, arbetsgivaren har ett stort ansvar för rehabiliteringsåtgärder och hitta nya arbetsuppgifter. Vi bedömer ju arbetsförmågan generellt.

Det är tryggare att ha en anställning, menar Ingrid Strandman:

– Skulle jag själv vara sjukskriven så skulle jag känna mig tryggare om jag har en arbetsgivare som försöker hitta åtgärder, än att vara på arbetsmarknaden så som den ser ut idag och vara arbetslös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".