Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utförsäkrade från sjukförsäkringen beroende av försörjningsstöd

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 12.25
"I början hade vi en topp"
(1:52 min)
1 av 3
Ulrika Björn enhetschef socialkonor ungdom Västerås stad. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Päivi Viisteensaari socialkontor vuxen Västerås stad. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Information finns om man vill överklaga kommunala beslut. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

En av tio utförsäkrade från sjukförsäkringen får försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen. Västerås stad märkte av förändringarna med skärpta sjukregler, enligt Ulrika Björn enhetschef socialkontor ungdom.

Av 41 000 tusen som 2010 lämnade sjukförsäkringen, hade tio procent ett år senare fått ekonomiskt bistånd av kommunen. I Västerås och i flera andra kommuner påverkades man av förändringarna.

– I början när man ändrade reglerna på Försäkringskassan, då hade vi ju en topp. Men nu har jag inte sett eller fått några signaler om att det är någon större del av den målgruppen som kommer till oss, säger Ulrika Björn.

Ulrika Björn säger också att utförsäkrade i större utsträckning verkar klara sig bättre idag än i början med de nya reglerna.

Men det är inte heller en självklarhet att få försörjningsstöd. Bara sedan januari 2012 fram till i maj i år så har 1 595 hushåll i Västerås nekats ekonomiskt bistånd.

– Ja det är också så att vi jobbar utifrån socialtjänstlagen och där är det att behovet ska tillgodoses på andra sätt i första hand och sedan kommer försörjningsstöd som den sista instansen. Så det kan ju vara att man har andra tillgångar eller vad det kan vara, säger Ulrika Björn.

Hur ofta är det som ni får bakläxa från Förvaltningsrätten när ni har nekat någon bistånd?

– Ja det kan jag inte svara på.

Men har ni blivit tuffare?

– Nej det har vi inte blivit, det har vi inte blivit.

Nej man har inte blivit tuffare i sin bedömning säger Ulrika Björn och när det gäller Västerås stads utgifter för försörjningsstöd så har det legat mellan 15 och 20 miljoner de senaste åren, säger Päivi Viisteensaari enhetschef socialkontor vuxen Västerås stad:

– Vi ligger mellan 15 och nästan 20 miljoner kronor per månad. Men vi ligger i det spannet om man tittar på januari 2010 och framåt, säger Päivi Viisteensaari.

Vid Förvaltningsrätten i Uppsala säger Christina Maxén som är controller att man inte har märkt av att fler skulle ha överklagat kommunernas avslag när det gäller försörjningsstöd de senaste åren.

Det kan också vara svårt att ta fram alla statistik eftersom myndigheten omorganiserades 2010. Då slogs två Länsrätter ihop till en Förvaltningsrätt. Dessutom fick Förvaltningsrätten i Uppsala några Stockholmskommuner som sitt ansvar. En del av de som nekats försörjningsstöd överklagar kanske inte heller kommunens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".