Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Stadsmissionen blir JB-gymnasiets nya ägare

Uppdaterat fredag 5 juli 2013 kl 16.24
Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 13.13
1 av 3
JB-gymnasiet får nya ägare. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Marika Markovits ordförande i Stiftelsen Stadsmissionens skola. Foto: Peder Gustafsson/Sveriges Radio
3 av 3
Klara Jonsson (t.h), här bredvid skolkamraten Linn Lilja, är inte oroliga över att skolan får ny ägare. Foto: Mattias Pleijel/SR

Nu är det klart att Stiftelsen Stadsmissionens skola tar över JB-gymnasiet i Västerås och fem andra gymnasier i Mälardalsregionen efter den förre ägarens konkurs. Idag gav Skolinspektionen grönt ljus efter att ha gått igenom den ideella föreningens ekonomi och pedagogiska plan.

Det var för knappt en månad sedan som friskolekoncernen JB meddelade att man ger upp hela sin utbildningsverksamhet, däribland 23 gymnasieskolor runtom i landet. Skälet var en kraftigt försämrad ekonomisk situation där antalet elever nästan halverats på två år.

Trots en allt hårdare kamp om allt färre elever på friskolemarknaden hoppas Stockholms stadsmission att ekvationen ska gå ihop, säger ordföranden Marika Markovits.

– Vi har valt de skolor som har goda förutsättningar att lyckas och som har ett bra rykte lokalt och har ett bra elevunderlag, säger hon till P4 Västmanland.

Samtidigt säger hon den ekonomiska kalkylen går ihop även om man räknar med att antalet elever kanske minskar.

I 2011 års bokslut redovisade Stiftelsen Stadsmissionen ett minusresultat, men Marika Markovits ser ingen risk med att nu ta över och driva sex skolor.

– Vi har drivit skolverksamhet sedan början på 50-talet och gjort det också de senaste tolv åren med överskott varje år, utom just 2011.

Marika Markovits säger att anledningen till underskottet 2011 var att stiftelsen då gjorde stora investeringar.

– Vi tror att vi har en kompetens i att långsiktigt driva verksamheter på ett ekonomiskt hållbart sätt, säger Marika Markovits.

Klara Jonsson, som går andra året på samhällsprogrammet på JB-gymnasiet i Västerås, tyckte i början att det lät lite konstigt med den nya ägaren.

– Stadmissionen, då tänker jag på att de jobbar mycket för att hjälpa hemlösa, jag tänker lite second hand-kläder. Så jag blev lite skeptiskt först faktiskt men om jag förstått det rätt så har de bedrivit skolverksamhet i Stockholm väldigt länge, så det är inget nytt för dem, säger Klara Jonsson.

Förutom Västerås har JB-gymnasier i Stockholm, Sundbyberg, Uppsala, Örebro och Eskilstuna godkänts av Skolinspektionen. För tre tidigare JB Education-gymnasier i Halmstad, Jönköping och Mölndal, är läget högst oklart, sedan de nya intressenterna tagit tillbaka ansökningarna.

Totalt har nu skolor på 17 orter i landet har fått nya huvudmän, sedan den tidigare ägaren JB Education gått i konkurs. Skolinspektionen har även gett klartecken för bland andra Academedia AB och Lärande i Sverige AB att ta över verksamheter. Totalt har 20 ansökningar för 17 orter beviljats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".