Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Västerås stad skickar räkningar till sig själv - och det blir dyrt

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 06.24
"Skulle kunna spara mellan en och två miljoner kronor"
(1:32 min)
Lars Luttropp, ordförande för Västerås stads revisorer, menar att staden kan spara mycket genom att ändra sitt sätt att arbeta. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Västerås stad lägger alldeles för mycket tid och därmed pengar på byråkrati. Det tycker stadens revisorer, som har granskat vad den interna faktureringen som görs mellan nämnderna kostar. Det handlar alltså om när staden skickar räkningar till sig själv.

– Ungefär hälften av stadens omsättning ligger i den interna debiteringen på olika sätt. Skulle vi halvera antalet internfakturor så skulle vi kunna spara mellan en och två miljoner kronor, säger Lars Luttropp, ordförande för Västerås stads revisorer.

Västerås stads revisorer har granskat hur mycket tid som kommunen lade ner på att skriva internfakturor under 2012. Alltså hur mycket tid och därmed pengar som går åt för att kommunen ska skriva en faktura på ett uppdrag som beställts av kommunen själv.

Västerås stads revisorer menar att nya riktlinjer som säger hur och när man ska skriva en internfaktura skulle kunna få ner antalet och därmed kostnaden för hanteringsarbetet. Sådana riktlinjer finns inte idag.

Ett annat förslag är att kommunen ska höja beloppsgränsen för när det ska skrivas en internfaktura till 20 000 kronor. 

På så vis kommer man ifrån att småbelopp fakturars, enligt Lars Luttropp:

– Det har varit för noggrant. Det har blivit för mycket byråkrati att kostnaderna ska hamna rätt, och det är ju mindre intressant ur skattebetalarnas synpunkt.

– För vi vill ju ha ut så mycket nytta som möjligt för våra skattepengar, säger Luttrop till P4 Västmanland.

En stor del av den interna faktureringen under 2012 är kopplad till ProAros som hade hand om vård, skola och omsorg inom Västerås stad.

Så ser det inte ut i dag, eftersom det gjordes en omstrukturering vid årsskiftet.

Därför tror Lars Luttropp att det kommer att bli bättre redan nästa år:

– Vi tror ju att genomför nu kommunstyrelsen och berörda nämnder de här rationaliseringsförslagen så kommer det att bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".