Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kor i Västmanland

Publicerat lördag 20 juli 2013 kl 11.20
"De stora blir större"
(1:41 min)
Något fler kor på bete på marker i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

I Västmanlands län ökar antalet kor. Sedan 2010 har det i genomsnitt blivit ytterligare nio kor per besättning till idag 70 kor. Fler kor i länet är en positiv trend, säger Lasse Eriksson på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Att en sedan länge negativ utveckling nu ser ut att ha planat ut är glädjande menar Lasse Eriksson.

– Vi märker en liten trend att det här med mjölkföretagande går neråt, det är tufft att vara mjölkbonde idag. Men i Västmanland så har det planat ut och vi ser nästan en liten uppgång. Man funderar också på att bygga ut, så det är jättepositivt.

Men det blir inte fler mjölkproducenter?

– Nej det är väl så att det är de stora som blir lite större, säger Lasse Eriksson.

Det är de producenter som finns idag som vill bli lite större och skaffar sig kanske ytterligare en mjölkrobot och just nu ligger en ansökan inne hos länsstyrelsen där en mjölkbonde vill utöka sin besättning med ytterligare 70 kor.

Att det nu blir fler kor som betar på markerna i länet har fått länets matambassadör Lena Ryberg Eriksson att planera för framtiden.

– Jag skulle gärna se att vi kunde gemensamt gå ihop och skaffa ett regionalt mejeri. Vi har ju Grådö som tar emot stora delar av vår mjölk. Men de är en del i Coop koncernen.

– En vision är att ha ett regionalt mejeri, där man har en tydlig prägel av de som producerar istället för en stor livsmedelsjätte, säger Lena Ryberg Eriksson.

Till Grådö mejeri i Hedemora, som ägs av Coop levererar idag 18 mjölkproducenter i Västmanland sin mjölk enligt företagets vd Staffan Eklöv. Utöver det levererar 9 mjölkbönder i Dalarna sin mjölk till Grådö som nu också planerar att teckna fler avtal med mjölkproducenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".