Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fagersta

Ängelsbergs förskola läggs ner när Fagersta kommun sparar

Uppdaterat fredag 12 juli 2013 kl 16.40
Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 06.00
"Vi fick en vecka på oss"
(5:52 min)
1 av 3
Nedläggningen av Ängelsbergs förskola är en del i kommunens besparingsplan. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
2 av 3
Föräldrarna Ann-Jeanette och Christer Eriksson är besvikna över kommunens sätt att hantera nedläggningen. Foto: Ida Svansbo/ Sveriges Radio
3 av 3
Jan-Gunnar Berggren, projektledare för Ängelsbergsbygdens samverkansgrupp och Hans Philip, ordförande i hembygdföreningen, är oroliga över vad beslutet får för konsekvenser. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta måste spara pengar och ett av kommunens besparingsbeslut är att lägga ner Ängelsbergs förskola. När föräldrarna fick beskedet i början av juli var beslutet redan fattat. Många är också oroliga över vad det här kan få för konsekvenser för bygden i framtiden.

– De har tagit beslut ovanför våra huvuden. Som förälder blir man ju förtvivlad för att man ser hur barnen reagerar och samtidigt är det sådan fruktansvärt ilska mot de styrande att man påverkar sådana här saker, säger Christer Eriksson som har två bran på förskolan i Ängelsberg.

Föräldrarna till ett möte på förskolan den första juli. Där fick de beskedet att förskolan läggs ner efter den sista augusti. Ann-Jeanette Nonnen var också på mötet hon tycker att de får alldeles för lite tid att välja var barnen ska ta vägen.

– Vi hade en vecka på oss att bestämma om vi ska vara kvar i kommunen eller om vi vill byta. Det är inget beslut man tar bara sådär. Det är ju mina barns framtid vi prata om, säger Ann-Jeanette Nonnen.

Anledningen till att Ängelsbergs förskola läggs ner är enligt kommunen att det är för dyrt att ha verksamheten igång för dom sju barnen som går där idag. Skolchef på utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta är Kickie Svensson. Hon säger att det var ett nödvändigt beslut om förvaltningen ska följa budgeten för 2013.

– De måste förstå att det dyrt att ha en verksamhet för sju barn sedan är vi medvetna om att det blev snabba beslut. Men vi tror att det här ska fungera bra ändå, säger Kickie Svensson.

I Ängelsberg är många oroliga över hur det här beslutet kommer att påverka bygden i långa loppet. Jan-Gunnar Berggren är projektledare för Ängelsbergsbygdens samverkansgrupp som jobbar för att utveckla bygden.

– Utan dagis och unga barnfamiljer så försvinner framtiden så enkelt är det dessvärre, säger Jan-Gunnar Berggren, projektledare för Ängelsbergsbygdens samverkansgrupp.

Hans Granlund (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden i Fagersta, försvarar ändå nedläggningen av Ängelsbergs förskola.

Han säger att man måste spara 1,7 miljoner och att Ängelsbergs förskola är en bödvändig del av de besparingarna.

– Ibland är man tvungen att ta sådana här beslut och då är det pengarna som styr och inte känslorna.

– Det här är ett resultat av att barnen minskar i Ängelsberg, säger Granlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".