Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sällsynta växter minskar eller försvinner i Västmanland

Publicerat söndag 14 juli 2013 kl 08.55
Mosippan är en av de växtarter som minskar i Västmanland. Foto: Länsstyrelsen

Flera rödlistade växtarter minskar kraftigt i Västmanland. Vissa arter har till och med försvunnit helt, visar en inventering. Orsaken är bland annat skogsavverkningar, torrläggning av våtmarker och att odlingslandskapet har förändrats. Mosippan och backsippan tillhör de arter som har minskat.

Det är länsstyrelsen som har låtit ta fram en rapport som visar förekomster för över 100 rödlistade och andra ovanliga växtarter i Västmanlands län, från år 1970 fram till i dag.

En slutsats är alltså att många arter har minskat kraftigt under de senaste decennierna, och att de fortsätter att minska.

– Det handlar till och med om så välkända växter som mosippa och backsippa, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare Henrik Berg.

Det är inte bara i Västmanland som de rödlistade växtarterna minskar.

– Det här är inte unikt för Västmanland, utan sker i hela landet och är svårt att göra något åt i större skala, säger Henrik Berg.

Ideellt arbetande floraväktare har samlat in en stor del av uppgifterna i rapporten. Det är frivilliga som bevakar platser där det finns sällsynta och hotade växter.

Den naturintresserade allmänheten har också kommit med mycket information, enligt länsstyrelsen.

Rapporten heter "Förekomst och övervakning av rödlistade och sällsynta kärlväxter i Västmanlands län."

Den är författad av Einar Marklund vid Botaniska Föreningen i Västmanlands län, som samordnar floraväktarverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".