Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerås stads revisorer vill ha bättre kontroll av förskolorna

Publicerat söndag 14 juli 2013 kl 10.24
"Man ska få in fler synpunkter från föräldrar"
(1:32 min)
Förskolebarn i sandlådan. Arkivfot: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Västerås stads kontroller av kvaliteten i förskolorna måste bli fler och mer djupgående, anser Västerås stads revisorer. De har granskat hur bra kommunen är på att följa de lagar och riktlinjer som finns när det gäller kontroller av kvaliteten i förskolan - och resultatet är både bra och mindre bra.

Lars Luttropp, ordförande för Västerås stads revisorer, säger att det finns delar i tillsynen som kan bli bättre:

– I stort sett är det ganska bra, men det vi saknar är mer fördjupade och tätare uppföljningar. Det vi pekar framför allt på är att man ska få in fler synpunkter från föräldrar, säger Lars Luttropp.

Kommunen har en metod för tillsynen av förskolor, där en observatör är på plats och utvärderar verksamheten.

Sedan metoden infördes år 2008 så har alla fristående förskolor kontrollerats på det sättet. Men inte de kommunala.

Även om alla de fristående förskolorna har kontrollerats mer djupgående så menar revisorerna alltså att det görs för sällan. Tillsynerna har gjorts var fjärde till var femte år. Revisorerna vill se tätare kontoller.

Ett annat förslag som revisorerna lägger fram är att kommunen borde skaffa årliga kvalitetsrapporter från de privata förskolorna, precis som kommunen redan gör från de kommunala.

Barn- och ungdomsnämnden ska yttra sig om förslagen senast den sista september.

Lars Luttropp tror att förslagen kommer att gå hem:

– De sakerna som vi har påpekat är ganska konkreta, så det tror jag man kommer att följa - för att vara diplomatisk - till 99 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".