Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Var försiktiga under rötmånaden!

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 10.48
"Rått kött ska man vara försiktig med"
(4:55 min)
Var försiktig med maten under rötmånaden. Foto: Caldio Bresciani/Scanpix.

Snart är rötmånaden här. Perioden i slutet av juli då bakterier extra gärna sprider sig i mejeriprodukter, grönsaker och kött. Det gäller att hålla kall mat kall, och varm mat varm, för att vara säker på att inte bli magsjuk.

Men det här kan ju vara svårt i picknicktider, när man är ute och mycket av det som äts är rums eller soltempererat.

– Egentligen är det ganska enkelt. Är det varmt och fuktigt så är det rötmånadsväder och då ökar riskerna, säger Rickard Dryselius, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vad kan det få för konsekvenser att äta dålig mat under rötmånaden?

– Man kan bli matförgiftad. Man kan få feber, kräkas och diarré. I få fall kan det få följder som förlamningen och ledbesvär, säger Rickard Dryselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".