Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fixa bästa strandmaten med P4 Västmanland

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 15.37
"Lite gnissel mellan tänderna är bra"
(15 min)
1 av 2
Detta är Ralf Håkans strandmat. Riktigt gott med pepparroten i dressingen. Foto: Ninni Udén/Sveriges Radio.
Picknickmaten står radiokocken Ralf Håkans för. Foto: P4 Västmanland.
2 av 2
Picknickmaten står radiokocken Ralf Håkans för. Foto: P4 Västmanland.

Sand och sjöfåglar är bara två av farorna när man ska äta på stranden. Radiokocken Ralf Håkans har därför funderat till och bjuder på lite av varje som tillsammans på en limpskiva smakar riktigt bra. 

– Det är bra att få i sig lite salt på sommaren och det har vi ju i skinkan till exempel, säger Ralf Håkans. 

När det gäller i vilken ordning pålägget ska ligga på den lilla limpskivan är Ralf Håkans mycket bestämd. Antingen har man dressingen underst eller överst. 

– Man får välja men nu bestämmer jag. Så vi ska ha dressingen överst. 

När det gäller ordningen är han också mycket bestämd över att romansalladen ska ligga närmast brödet. Sedan kommer skinkan och sen blir resten mest som dekoration. 

– Det gröna i botten och sen bygger man med färgerna uppåt, det är så jag tänker. 

Tomaten är också viktig säger Ralf Håkans. Det är sommar. 

Recept på Ralf Håkans Picknickmat

  • 1 skiva sött mörkt bröd
  • ½ blad Romansallad
  • 1 skiva Seranoskinka
  • 1 Cornichon eller Pickles eller Saltgurka
  • ½ dadel

Dressing

  • Majonäs
  • Honung
  • Pepparrot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".