Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på sekreterare kan hota patientsäkerheten

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 13.52
"Inte acceptabelt med så långa väntetider"
(1:37 min)
Interiörbild sjukhuset i Västerås / Foto: Conny Sillén SCANPIX

Diagnoser som inte blir ställda i tid och journaler som blir liggande utan att skrivas ut, kan bli konsekvenser av bristen på medicinska sekreterare, befarar läkarföreningen i Västmanland.  

– Det är klart att det här känns ju inte bra och vi har diskuterat på kliniken men också på sjukhusnivå att det inte är acceptabelt med så här långa väntetider,  säger läkarföreningens ordförande i Västmanland, Kenneth Lindahl.

Kenneth Lindahl arbetar som kirurg på sjukhuset i Västerås. Där råder det brist på medicinska sekreterare precis som på många andra håll i länet. Det har lett till att journaler inte blir nedskrivna eller att remisser inte skickas iväg i tid. Akuta ärenden som röntgenremisser ska märkas så att de går före - men risken är att läkarna missar det, säger han.

– Det kan ju vara att man misstänker en tumör och skriver en remiss och så blir den liggande och utskriven en och en halv månad senare. Det är klart att det får konsekvenser.

Undersökningar har visat att läkare lägger en majoritet av sin tid på pappersarbete i stället för på patienterna - något som läkarförbundet är kritiska till. Men när landstinget försöker lyfta över sådant som kvalitetsregistrering på de medicinska sekreterarna - så blir konsekvensen att det är svårt att få tag på personer med rätt kompetens. Kenneth Lindahl tycker att landstinget har börjat i fel ände.

– Skiftet av arbetsuppgifter kan man genomföra först när man har kapacitet. Det viktigaste just nu är att sekreterarna sköter utskrifter av diktat, remissbrev och brev till patienterna.

Vad tycker ni från facket att man ska göra då?

Dels måste man fråga sig varför så många medininska sekreterare slutar. Sedan måste man se till att utbildningskapaciteten svarar mot det behov som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".