Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saftaren och syltaren Ewa skyr socker och konserveringsmedel

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 10.41
"Det räcker med hälften av sockret"
(1:11 min)
1 av 2
Ewa Frandsen gör saft med vinbär och jordgubbar med mycket mindre socker än vad receptet säger. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
2 av 2
Enligt Ewa Frandsen blir mer nyttigheter kvar i saften om man använder en saftmaja istället för vanlig gryta. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Nu när det finns mycket bär i skog och mark gillar Ewa Frandsen att ta till vara på så mycket som möjligt. Då vet hon också exakt vad som finns i hennes saft eller sylt.

– Man ska aldrig ha i så mycket socker som det står i kokböckerna. Hälften av det som står räcker, säger hon.

Enligt Ewa Frandsen ska man inte heller använda sig av konserveringsmedel eller andra tillsatser eftersom det finns andra sätt att bevara saften och sylten.

– Då kan man frysa in i små förpackningar så kan man ta upp lite i taget så behöver det inte bli förstört.

För nybörjaren är Ewa Frandsens råd att testa. Men att inte testa med för mycket på en gång. Det räcker med ett par liter bär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".