Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskoleplatserna räcker inte till alla

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 16.31
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 06.18
"Dagens ungdomar är mer flexibla"
(1:30 min)
Konkurrensen om platserna hårdnar / Foto: Kennet Lindquist SR

Det är just nu stor konkurrens om utbildningsplatserna på Mälardalens högskola, Mdh. Många kommer inte in på de utbildningar de vill eftersom platserna minskat. Meningen är att kvalitén ska höjas men det råder politisk oenighet om det är rätt väg att gå.

Över hela Sverige har högskoleutbildningarna minskat med fem procent, så även på Mälardalens högskola, och det har medfört fler sökande till varje plats.

Mälardalens högskola kommer från 2016 att få 40 miljoner kronor mindre i statsbidrag.

Minskat utbildningsutbud ger fler sökande till varje plats. Till socionomutbildningen med 70 platser finns det 1 100 personer som reserver.

Det har krävts höga betyg för att komma in på socionomutbildningen, även reserverna har höga betyg, en av dem är Rola Rassam från Västerås.

-- Så klart så känns det lite tråkigt att jag inte kom in på mitt första handsval, eftersom man redan innan hade fått höra: Men du som har så bra betyg, du som har så högt snitt, det borde inte vara något problem, säger Rola Rassam som sökte socionomutbildning på fem olika platser, bland annat Västerås, utan att komma in.

Nu kommer Rola att börja på en annan utbildning i Västerås istället, samhällsvetenskapliga programmet.

Ett motiv till att utbildningsplatserna minskas, är enligt regeringen att man vill höja kompetensen.

Marie Eriksson som är högskoledirektör på Mälardalens högskola, tror att det kommer att bli effekten.

– Ja, jag tror att man kan dra den slutsatsen. Är det svårare att komma in så krävs det ju högre betyg från gymnasieskolan, säger Marie Eriksson.

– Vi ser också en tendens att dagens ungdomar är flexibla och att de väntar länge med att bestämma sig för vad de vill göra till höstterminen. Och det innebär att många kommer på och ser att det finns lediga utbildningsplatser och söker ända in i augusti och kanske till och med när terminen startat. Men i år kan det ju bli svårare eftersom det nu finns fler reserver och då är de ju de som i första hand får tillgång till platserna, säger Marie Eriksson.

Men det råder politisk oenighet mellan parterina och blocken om det här verkligen är rätt väg att gå.

Olle Thorell (S) riksdagsledamot från Surahammar vill satsa mer på högskoleutbildningar medan Roger Haddad (FP) riksdagsledamot från Västerås vill att det satsas på alla utbildningar.

– Det finns ingen direkt koppling mellan att om vi satsar ännu mer på bara högskoleplatser så kommer vi att lösa arbetslösheten, säger Roger Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".