Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tekniska hjälpmedel kan minska fallolyckor hos äldre

Publicerat fredag 18 oktober 2013 kl 05.59
"Kunskapsbrist om all hjälp man kan få"
(1:39 min)
1 av 2
Anne-Christine Ahl visar den resväska med olika tekniska hjälpmedel som instruktörerna har med sig till de vårdgivare som är intresserade av hjälpmedel. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Tekniska hjälpmedel för att förebygga fallolyckor. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Tekniska hjälpmedel för att förebygga fall används för sällan. Det säger Anne-Christine Ahl på landstingets specialistenhet för hjälpmedel i Västmanland. För att förebygga fall hos äldre borde kunskapen om hjälpmedlen bli bättre tycker hon.

– Ja jag tror att det finns en stor kunskapsbrist om all hjälp som man kan få och här åker vi gärna ut och berättar det för personal på olika avdelningar och det efterfrågas också, säger Anne-Christine Ahl.

På Landstinget Västmanlands Hjälpmedelscentrum finns det personal som alla vårdgivare i länet kan vända sig till om man behöver tekniska hjälpmedel för att undvika fallolyckor.

Även om man med teknik inte kan undvika alla fallolyckor så kan det i det enskilda fallet vara till hjälp:

– Det finns rörelsevakter som man kan ha om personen inte kan larma själv. Man har en rörelsevakt vid sängen eller toaletten, säger Anne-Christine Ahl till P4 Västmanland.

– Vi vet ju att många faller i samband när man går på toaletten. Toalettbesök sker oftast spontant och har man svårt att komma ihåg att man behöver hjälp när man går upp, så är risken stor att man faller.

Det här larmet ska då uppmärksamma personalen om att Agda är på väg upp?

– Ja och det finns också larm som man kan lägga under madrassen eller under kudden eller sänggrinden, det berättar Anne-Christine Ahl och visar en stor resväska där man förvarar alla tekniska larm och som personalen tar med sig ut för att visa för de som är intresserade.

Att arbeta förebyggande när det gäller fallolyckor är något som landstinget prioriterat under de senaste tre åren:

– Det här är ett fokus som aldrig kan försvinna. Det är oerhört väsentligt att man hela tiden har fokus att förhindra vårdskador, säger Anne-Christine Ahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".