Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vegansk julskinka hett byte i Västerås

Publicerat måndag 16 december 2013 kl 11.28
Anette beskriver julskinkan: Det är en rund bönboll
(1:00 min)
Anette Grandin bland veganska prinskorvar och julskinkor. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio

Hur får man en vegansk julskinka att smaka jul? Det vet Anette Grandin, som startat veganskt charkuteri i Västerås.

Anette Grandin slog upp portarna till sitt veganska charkuteri - det enda i sitt slag som hon känner till - i höstas.

En dotter som länge varit vegan inspirerade henne att sadla om till grön charkuterist, trots att hon själv gärna äter både kött och fisk.

Det gick snabbt att få rull på verksamheten, men inför jul har det blivit helt hysteriskt. Trots att julborden i många hem fullkomligt dryper av köttsaft finns det en stor efterfrågan på vegansk julmat. Ryktet om det veganska charkuteriet har spritt sig, och folk lång utanför Västerås hör av sig för att beställa julmat.

-– Jag förbereder 40 kilo julskinka som är beställd och som jag ska göra nu i veckan, säger Anette Grandin.

Grunden i det mesta är sojabönor, kidneybönor, kikärtor och linser, som varieras beroende på vilken smak och konsistens som köttbullarna, skinkan, korvarna eller kebaben ska ha.

Men hur får du det att smaka jul?

-– Julkryddor. Senap, lagerblad, kryddpeppar. Jag använder egentligen bara traditionella kryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".