Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska flyktingar spridas ut bättre

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 06.15
"Handla upp bostäder som ska finnas i ett fungerande samhälle"
(2:27 min)
Foto: TT.

Nu kanske finns en lösning på hur asylsökande ska spridas ut bättre i landet. Förhållandevis många asylsökande har ju exempelvis hamnat i de små kommunerna Norberg och Fagersta, medan större kommuner tar emot färre eller inga alls.

Konkurrensverket kan nu ha hittat en lösning på problemet att små och medelstora kommuner ibland tvingas att ta emot många fler asylsökande än större kommuner.

Migrationsverket har tidigare gjort bedömningen att det inte går att styra var nya asylboenden ska placeras utan att man bryter mot Lagen om offentlig upphandling.

Enligt lagen måste Migrationsverket välja det erbjudande som har billigast och bäst boenden att erbjuda, det är ofta en privat fastighetsägare på en liten ort som står med stora tomma lokaler.

Men det finns en möjlighet för Migrationsverket att påverka placeringen av asylboenden utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling, enligt Björn Bergström, ansvarig för upphandlingsfrågor på Konkurrensverket:

– I stället för att bara upphandla bostäder så upphandlar man bostäder som ska finnas i ett fungerande samhälle, där man har definierat vad ett fungerande samhälle är.

– Det skulle till exempel kunna vara tillgång på skola, dagis eller andra typer av tjänster från samhället, säger han.

Förra veckan gick Migrationsverket ut och sade att problemet nu är så stort att man är beredd att utmana Lagen om offentlig upphandling genom att stoppa asylboenden i kommuner som redan har tagit emot många flyktingar.

Men med Konkurrensverkets lösning skulle man inte behöva bryta mot lagen. I stället skulle man tolka sitt uppdrag som att det handlar om mer än att bara skaffa tak över huvudet till asylsökande, säger Björn Bergström:

– Myndigheten är fri att definiera sitt behov utifrån det uppdrag man har. Gör man det och har ett annat uppdrag än att bara upphandla bostäder, då är min bedömning att man kan upphandla bostäder som finns på platser där den här samhällsservicen redan finns.

Migrationsverket kan inte svara på om den nya tolkningen ryms inom det uppdrag som myndigheten har i dag, eller om regeringen måste göra någon ändring i själva uppdraget.

Men Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, är mycket positiv till Konkurrensverkets initiativ.

– Skulle man kunna hitta de här vägarna framåt och vara mer kreativa så skulle man kunna tillgodose såväl små kommuners behov som asylsökandes behov, bättre.

Alla vinner helt enkelt?

– Ja, faktiskt. Det är inte ofta det är så men här skulle det kunna vara så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".