Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om det blir något härbärge i Köping i år

Uppdaterat onsdag 19 november 2014 kl 06.37
Publicerat onsdag 19 november 2014 kl 05.27
"Vi hade återkommande stopp i avloppen"
(1:41 min)
1 av 2
Anders Bastås, verksamhetschef Hela Människan. / Foto: Emmanuel Cimana
2 av 2
Andreas Trygg ordförande i Social-och arbetsmarknadsnämnden/ Köpings kommun. Foto: Emmanuel Cimana

Antalet hemlösa i Köping har ökat de senaste åren. Nu börjar det också bli kallt ute och kommunen har svårt att hitta en hållbar lösning på problemet.

 Den enda lokal som kan användas i dag som härbärge är arbetsmiljömässigt inte lämplig.

– Toaletter och avlopp var undermåliga och vi hade återkommande stopp i avloppen. Den lokal vi fick använda var en enda stor sal för alla som skulle bo där, vilket ledde till mycket störningar, säger Anders Bastås, verksamhetschef på organisationen Hela Människan.

– Förra året lånade en fastighetsägare ut Frälsningsarméns gamla lokaler som härbärge. Hela Människan stod för personal, det fanns en del frivilliga och Köpings kommun stod för en del av kostnaden. Men nu letar man alltså efter en ny, lämpligare lokal. Kommunen diskuterar samtidigt olika lösningar med Hela Människan som vill se ett mer långsiktigt samarbete, säger Anders Bastås.

– Vi kan ställa upp med korta projekt, men önskemålet är att vi kan få ett flera års kontrakt så att vi kan nå kvalitén i vårt arbete. Det är mycket jobb att starta nytt och avbryta det, säger Anders Bastås, verksamhetschef på Hela Människan.

I Köping fanns tidigare många tomma lägenheter, men på grund av inflyttning är det nu i stället bostadsbrist, vilket i sin tur lett till fler hemlösa. Och vid sidan av ett möjligt härbärge kan kommunen i vissa fall också erbjuda så kallat stödboende på annan ort, även om det är en dyr lösning för kommunen.

– Det finns brist på bostäder i Köping. För tillfället köper vi stödboende åt 15 personer och det kan vi köpa i andra kommuner. Är man hemlös och vill förändra sin livssituation så finns socialtjänsten för att hjälpa till, menar Andreas Trygg, ordförande i Social- och arbetsmarknadsnämnden på Köpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".