Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska Västerås stad få stopp på matfusket

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 12.01
"Normalt får du inte sjötunga på restaurang"
(0:57 min)

Tidigare har Västerås stad kontrollerat att restauranger verkligen serverar det de påstår att det är. Under nästa år ska man göra kontroller redan hos grossister och leverantörer.

Västerås stad tar nya tag för att få stopp på matfusket. Tidigare har man kontrollerat att restauranger verkligen serverar det de påstår att ingen billig kopia.

Men nu går Västerås stad ett steg längre genom att nästa år kontrollera märkning och innehåll redan hos grossister och leverantörer.

– Vi har tittat på dem förut också, men nu ska vi se på dem utifrån ett fuskperspektiv, säger Andreas Berg-Morén, livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås.

Vad är det vanligt att det bluffas med?

– Sjötungan på lunchrestaurangerna, normalt får du inte sjötunga på en lunch.

Andreas Berg-Morén nämner också fetaost, parmaskinka och parmesanost som exempel på skyddade produkter som det ibland fuskas med.

Västerås stad ska samarbeta med Uppsala, Stockholm och Örebro för att kunna jobba mer effektivt i kampen mot matfusket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".