Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stenhård allergikoll på restaurang nytt från lucia

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 11.11
"Man måste kunna upplysa"
(2:16 min)
Pasta med vegetarisk gryta. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Pasta innehåller allergener och det måste framgå. Foto: Sveriges Radio

Nu har du rätt att kräva att få veta om utematen innehåller de vanligaste allergiframkallande ingredienserna. Det är det lag på från 13 december.

Det är EU som har bestämt att alla som säljer och serverar mat som inte är färdigförpackad måste kunna redogöra för varenda ingrediens på den så kallade "allergen-listan" som har använts i maten. På allergenlistan finns de 14 vanligaste ämnena eller ingredienserna som ger allvarliga allergiska reaktioner.

Restaurangerna måste ha koll, även om de serverar halvfabrikat. Lagen tillåter inte att man skyller på okunskap.

– Är man på restaurang så har man rätt att få informationen, muntligt eller skriftligt. Det är inte så att det alltid kommer att stå i menyerna, men då kan man fråga, och restaurangerna måste åtminstone kunna upplysa om att man kan få den här informationen. Till exempel genom att det står en skylt, "fråga oss om du är allergisk", säger Ylva Sjögren Bolin, som är kemist på Livsmedelsverket.

Lagen innebär också att all färdiglagad förpackad mat ska ha de 14 mest allergiframkallande ingredienserna i fet stil på innehållsförteckningen.

– Om man stöter på motstånd kan man alltid kontakta livsmedelskontrollen i kommunen, för det är de som har själva kontrollen över att restauranger följer lagstiftning, säger Ylva Sjögren Bolin.

De här ingredienserna måste synas

  • Spannmål, som innehåller gluten
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".