Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabba kast i politiken för nya kommunalrådet i Fagersta

Publicerat torsdag 4 december 2014 kl 15.06
Marino Wallsten (S): Vallöften ligger fast
(3:22 min)
Marino Wallsten utanför kommunhuset i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Fagerstas nya kommunalråd Marino Wallsten (S). Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Även lokala politiker påverkas av turbulensen på riksplanet. Men Fagerstas nya kommunalråd Marino Wallsten (S) räknar ändå med att genomföra utlovade satsningar. 

De politiska kasten på riksplanet påverkar också lokala politiker, som nu får ändrade förutsättningar.

I Fagersta gör Socialdemokraten Marino Wallsten sin allra första arbetsvecka som kommunalråd. Så här sa han i förrgår om vilka satsningar som ska ske från 2016:

– Rent politiskt är det framförallt skolan. Vi ser ett stort behov av att satsa ytterligare på skolan, att säkra resurserna inom äldreomsorgen i Fagersta och väldigt stora behov av att arbeta för att få fler unga i arbete, sa Marino Wallsten alltså i tisdags, sin andra arbetsdag som kommunalråd i Fagersta.

– Mycket styrs från nationellt håll men vi måste göra allt vi kan för att stimulera detta, fortsätter han.

Det var i förrgår det. Två dagar senare gäller på riksplanet inte en rödgrön utan en borgerlig en borgerlig budget istället för en rödgrön i avvaktan extravalet i mars.

Hur blir det då med satsningarna på framförallt skolan och lärare Fagersta?

– Vi kommer att få brottas med det. Om det är så att det blir alliansens alternativ som gäller så uteblir ju statsbidrag i den omfattning vi räknat med efter valvinsten i höstas.

– Problemen med att vi har för få lärare, kvarstår ju. Det kommer att kräva att vi som kommun försöker arbeta in det på annat sätt i budgeten, säger Fagerstas nya S-märkta kommunalråd.

Inga satsningar på äldreomsorg, skola och förskola ska behöva frysa inne, tror Marino Wallsten, men mycket kommer att bli på sikt istället för snart. Och så finns det vallöften att infria. Bort med delade turer och rätt till heltid.

– De kvarstår. Det är våra stora frågor, sa Marino Wallsten i tisdags.

Är han lika säker två dagar senare? Kan han behöva backa från vallöftena?

– Nej, jag hyser inga sådana farhågor än. Det tror vi att vi kan nöta in ändå, utan att vara beroende av statsbidrag för att nå dit, säger kommunalråd Marino Wallsten (S) i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".