Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Miljoner till forskning om skogsbranden

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 14.54
"Ska analysera brandförloppet"
(2:11 min)
Förödelse efter skogsbranden. Foto: Länsstyrelsen
Förödelse efter skogsbranden. Foto: Länsstyrelsen

Forskningsrådet Formas har avsatt 17 miljoner kronor till forskning om den stora skogsbranden i Västmanland. Bland annat ska man studera på vilket sätt växtligheten och marken påverkade eldens spridning.

Sex projekt får dela på de 17 miljonerna. Hälften av pengarna går till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Där ska Anders Granström bland annat studera på vilket sätt skogen och marken påverkade brandförloppet och spridningen.

– Jag ska analysera brandförloppet och se vilken styrning vädret och bränslestrukturen haft över det.

– Bränslet har varierat jättemycket inom ett så här stort område: alltifrån myrar till tät skog och olika trädslag och det har betydelse för hur brandförloppet blir, säger Anders Granström till P4 Västmanland.

Målsättningen med Anders Granström forskning är att han ska ta fram ett underlag för att kartlägga skogslandskap, ett underlag som sedan kan vara till hjälp när skogsbränder ska släckas i framtiden.

Ett annat av de sex projekt som nu fått pengar från Formas är SLU-projektet "Landskapet som gick upp i rök" och som handlar om hur branden och det förändrade landskapet påverkar människors identitet.

För Anders Granström kan brandens omfattning, där 14 000 hektar skog påverkades på ett område större än 19 000 fotbollsplaner, ge flera svar:

– Det ger möjlighet att göra vissa typer av analyser som man inte klarar av annars. Väldigt ofta släcks bränderna första dagen eller möjligen andra.

– Men här har man fem aktiva brandspridningsdagar med skiftande väderförhållanden och sedan över en väldigt stort areal, så att man får in väldigt många kombinationer, säger Anders Granström. 

Andra forskningsprojekt som också fått anslag från Formas handlar om hur man kan identifiera högriskområden för skogsbrand samt riskhantering, legitimitet och socialt lärande.

SMHI fick pengar för att samla data från branden för att bland annat undersöka förändringar i vattenflödena.

Forskningsrådet Formas som fördelat forskningsanslagen främjar bland annat forskning för hållbar utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".