Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amir lagar torskrygg till nyårsfesten

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 09.55
Så att man hinner ta en öl och umgås med sina gäster
(2:01 min)
Amir Kheirmand fixar Creme Brulee. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
1 av 3
Amir Kheirmand fixar Creme Brulee. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Amir Kheirmand har fått ge ut en egen kokbok. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
2 av 3
Amir Kheirmand har fått ge ut en egen kokbok. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Amir Kheirmand gör mjölkchokladpannacotta med hallon. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
3 av 3
Amir Kheirmand gör mjölkchokladpannacotta med hallon. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Vår radiokock Amir Kheirmand bjuder på Torskrygg med lyxiga tillbehör till nyår. Till efterrätt blir det både Creme Brulee med hallon och Mjölkchokladpannacotta med hallon. Här hittar du recepten.

Stekt torskrygg med lyxiga tillbehör
4 portioner

4 bitar torskrygg á 150 gram
1 näve räkor, skalade
600 gram potatis, fast, kokt, skalad
1 näve dill
2 msk gräslök, finhackad
50 gram storkornigt rom, typ forellrom
Smör
Salt & peppar

Smörsås
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
2 msk charlottenlök, finhackad
250 gram smör, rumsvarmt, delad i tärningar
salt

Instruktioner:

  1. Se till så att alla ingredienser är preppade enligt instruktionerna ovan.

  2. Börja med smörsåsen genom att koka ihop vin, vinäger och lök tills 3 matskedar av vätskan är kvar. Se till att du har låg värme på spisen och vispa i smörklickarna. Smaka av med salt och mixa såsen. Håll såsen varm tills det är dags för servering.

  3. Smörstek torskryggen i ordentligt med smör tills 52 grader i innertemperatur.

  4. Skiva potatisen och lägg i en skål, lägg i räkorna, gräslöken och häll på såsen. Rör om försiktigt.

  5. Lägg upp på en tallrik, lägg på torsken, klicka över forellrom och toppa med dill.


Creme Brulee med hallon
6 portioner

4,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 näve färska hallon
Råsocker

Instruktioner:

  1. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön. Ställ åt sidan och låt svalna.

  2. Blanda ihop äggulor och socker med en slickepott och blanda med den kalla gräddmjölken.

  3. Häll upp i bruleeformar och baka i ugnen på 95 grader i 1 timme. Skaka lite på formen för att se om smeten har satt sig.

  4. Ta ut formarna och låt svalna i kylen minst 3-4 timmar, men gärna över natten.

  5. Ta ut formarna, strö över råsocker så att hela bruleen täcks och bränn sedan av dem.

  6. Toppa med hallon och servera.


Mjölkchokladpannacotta med hallon
6 portioner

150 gram mjölkchoklad
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk socker
1 näve hallon

Instruktioner:

  1. Finhacka chokladen.

  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

  3. Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i gelatinblad, socker och den finhackade chokladen. Rör om ordentligt och häll upp i 6 glas eller formar. Låt det svalna, sätt sedan plastfilm på formarna och ställ i kylen 6-8 timmar.

  4. Toppa med hallon och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".