Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige "absolut inte tillräckligt bra" på barns rättigheter

Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 10.54
"Tur och otur ger förutsättningarna"
(3:30 min)
Sweden wants a seat at the top table of international politics. Photo: AP Photo/Jason DeCrow/TT
Bilden föreställer FN:s säkerhetsråd. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/TT

Sverige har tappat mycket av det tidigare försprånget i hur vi följer barnkonventionen. Det säger Urban Pettersson på Rädda Barnen inför FN:s granskning i veckan. 

I Sverige kan barn i läggas i bälte och isoleras, något som beskrivs i Barnombudsmannens rapporter ”Bryt tystnaden! – barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa” och ”Bakom fasaden, barn och unga i den sociala barnavården”. När vi tänker sluta med de här åtgärderna är exempel på frågor som FN har ställt till regeringen  och som ska besvaras den här veckan.

Barnrättskommittén kräver också svar på hur vi i Sverige underlättar för barn att ha en relation med en förälder i fängelse och vad vi har gjort för att få bukt med skillnaden i hälsa hos barn med olika ekonomiska förutsättningar, för att ta några exempel. Urban Pettersson från Rädda Barnen i Västmanland kommer vara på plats under utfrågningen som äger rum i Genève 13 och 14 januari. 

– Vi ska vara med och observera. Rädda Barnen har en delegation på plats tillsammans med Bris, Barnombudsmannen, Ecpat och andra organisationer som ska följa utfrågningen och höra vad kommittén har att säga om Sverige. 

Urban Pettersson säger att förra gången Sverige granskades lyfte FN fram hur orättvist det svenska samhället blivit för barnen. 

– Det är ojämlikt mellan kommuner vad barn får för förutsättningar. Det handlar om tur och otur, i vilken kommun man föds, vilken ekonomi ens föräldrar har. Det kan till och med skilja sig mellan stadsdelar.

– Barns och ungas psykiska ohälsa var en annan sak, och hur vi handskas med barn i asylprocessen. Det finns många områden som skulle kunna bli mycket bättre, säger Urban Pettersson.

FN:s barnkonvention från 1989 säger att alla beslut som rör barn ska tas med hänsyn till barnets bästa. Konventionen gäller i alla länder som godkänt den. Övervakningsorganet Kommittén för barnets rättigheter granskar hur barnkonventionen följs och det är alltså det som nu ska ske.

(Källa: Barnombudsmannen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".