Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenstrid vid Uttersbergs herrgård

Publicerat söndag 25 januari 2015 kl 09.48
Vinterbild Hedströmmen (Arkivbild) / Foto: Gunnar Eriksson. Sveriges Radio.
Vinterbild Hedströmmen (Arkivbild) / Foto: Gunnar Eriksson. Sveriges Radio.

Länsstyrelsen har anmält ägaren till Uttersberg herrgård till miljöåklagare. Man misstänker att en utfyllnad vid stranden i Hedströmmen kan ha kommit till på ett olagligt sätt.

Det var i somras som ägaren till Uttersbergs Herrgård, Jonas Frisinger, gjorde en del byggarbeten på fastigheten. Bland annat fyllde man upp jord och sten vid stranden i Hedströmmen. Utfyllnaden gjordes för att skydda stranden mot dom översvämningar som sker när Mälarenergi dämmer nedströms.

Men de här åtgärderna gjordes utan att först söka tillstånd. Därför vill Länsstyrelsen att åklagaren prövar om det har begåtts något brott här. Och det är mycket ovanligt att vattenverksamhet anmäls till åklagare.

Länsstyrelsen har inspekterat utfyllnaden i höstas, och även om man nu anmäler åtgärden så kommer man inte att kräva att man plockar bort jorden och stenarna igen. Orsaken till det är att ett återställande skulle troligen ge påverkan en gång till, skriver man.

Vid inspektionen har man kommit fram till att det var ett mindre ingrepp vid strandkanten, vilket också spelar in.

Men frågan är hur allvarligt detta är, det blir åklagaren som får titta på den saken, och kanske väcka åtal. Den här typen av brott kan ge fängelse, men om Jonas Frisinger döms stannar det troligen vid böter. Det finns också möjlighet att hans bolag döms att betala företagsböter.

Men det är långt i från klart om det blir så, först ska åklagaren avgöra om det över huvud taget blir åtal.

Jonas Frisinger själv säger till P4 Västmanland att han låter ärendet ha sin gång, och förutom det har han inga kommentar nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".