Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatsmart bakning

Publicerat tisdag 27 januari 2015 kl 15.42
Anna Braw: Testat många kakor med rotfrukter
(4:40 min)
Anna Braw och husmödrar i Västerås stift. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Anna Braw och husmödrar i Västerås stift. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Hur bakar man gott fikabröd som har så liten negativ påverkan på miljön som möjligt? Det ska en ny bok ge svaret på och idag provbakades recepten i Surahammar.

Det är bakboksförfattaren Anna Braw, med hjälp av husmödrar inom Västerås stift, som bakar de olika godsakerna. Recepten har de fått inskickade och idag bakades det för fullt i församlingshemmet i Surahammar för att se vad som skulle platsa i den klimatsmarta bakboken. Idén till boken fick Anna Braw när hon jobbade med en bok om matsvinn.

- Då upptäckte jag hur mycket som importeras hela tiden och bara slängs bara för att folk inte var sugna på det just då.

Istället för att välja ingredienser som har fraktats långt tycker Anna Braw att det går att baka gott med inhemska råvaror. Ibland ingredienser som förvånar.

- Det var några som blev superpoppis här igår och det var palsternacksrutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".