Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amir lagade extra kärleksfull mat

Publicerat torsdag 29 januari 2015 kl 10.00
Amir Kheirmand och Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Amir Kheirmand och Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio
Passionsfruktglass och jordgubbar till efterrätt. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
2 av 3
Passionsfruktglass och jordgubbar till efterrätt. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Amir fixar Fish tacos. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
3 av 3
Amir fixar Fish tacos. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.

Idag var det kärlekstema när vår radiokock Amir Kheirmand lagade mat i Förmiddag i P4 Västmanland. Han bjöd på Fish tacos och passionsfruktsglass till efterrätt.

Recept inför Alla hjärtans dag den 14 februari.

Fish tacos med fyra härliga tillbehör:

4 portioner

Tid: 45 minuter
 

8 st små mjuka tortillabräd

600 gram torsk, sej eller spätta, delad i grova strimlor

1 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 ägg, vispat

1 dl ströbröd

Frityrolja

1 näve blandsallad

Salt och svartpeppar

  1. Salta och peppra fisken och pudra med paprikapulver och spiskummin. Doppa fisken i ägget och vänd i ströbröd. Fritera i 175 gradig olja 3-4 minuter. Låt droppa av på lite hushållspapper.

  1. Värm tortillabröden i en torr panna 20 sekunder på varje sida precis innan servering.

  1. Lägg sallad, fisk och några av nedanstående tillbehör på tortillabröden och njut.

Mangosalsa

½ mango, fintärnad

½ rödlök, finhackad

½ gurka, skalad, kärnhuset borttaget, fintärnad

1 knippe koriander, finhackad

1 röd chili, finhackad (ta mindre om du inte gillar stark mat)

1 lime, pressad

2 msk olivolja

salt & svartpeppar

Blanda ihop allt i en skål. Tänk på att olika chilisorter är olika heta så anpassa mängden efter smak. Täck med plast och låt stå och dra i kylen 30 minuter.

Pico de gallo

3 tomater, tärnad

3 salladslök, finhackad

½ röd chili, finhackad

½ kruka färsk koriander

2 lime

1 tsk salt

Blanda ihop allt i en skål. Tänk på att olika chilisorter är olika heta så anpassa mängden efter smak. Täck med plast och låt stå och dra i kylen 30 minuter.

Het majjo

1 dl majjo

½ msk srirachasås (finns i asiatiska hyllan)

1 tsk lime

1 tsk socker

salt & peppar

Blanda ihop allt i en skål och smaka av med salt & peppar. Hettan regleras med mängden srirachasås. Börja med lite grann och smaka dig fram. Täck med plast och låt stå och dra i kylen 30 minuter.

Guacamole

4 st avokados

1 vitlöksklyfta, riven

½ röd chili, finhackad

1 näve koriander, finhackad

1 st lime, saften

2 msk pico de gallo (se recept ovan)

Salt

Mosa avocadosen i en skål och lägg i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Passionsfruktsglass med färska bär

4-6 portioner

Tid: 1 timme + 1 timem i frysen

2 st ägg

1,5 dl socker

6 st passionsfrukt

3 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

½ vaniljstång

  1. Vispa ihop ägg, socker, vaniljfrön och passionsfruktens fruktkött i en skål.

  2. Lägg i gräddn och mjölken och vispa ihop allt. Sila för att separera ut passionsfruktskärnorna.

  3. Kör smeten i en glassmaskin tills det är klart. Lägg in i frysen så att glassen får frysa ihop.

  4. Servera med färska bär

 

Här hittar du fler recept från Amir

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".