Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gott om jobb för utbildade undersköterskor

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 16.00
Emma Brusling: Jobb finns det
(1:33 min)
Emma Brusling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Emma Brusling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Möjligheten att få ett jobb som undersköterska är mycket goda de kommande åren. Men intresset att utbilda sig till undersköterska på gymnasiet är lågt. För vuxenutbildningen är intresset desto större.

Arbetsförmedlingens yrkesprognos spår en ljus framtid för de som vill jobba som undersköterskor. Men bland de unga är intresset för yrket lågt. Desto större intresse att utbilda sig till undersköterska är det bland de som söker en vuxenutbildning, säger Emma Brusling samordnare för Vård- och omsorgs college i Västmanland.

– Ungdomarna är svårast att attrahera. Som 15-åring är det svårt att veta vad man vill göra. Då kanske man tar en bredare utbildning. Det man inte tänker på är att man får ett yrke när man är färdig och kan jobba ett par år innan man kommer på vad man vill bli, säger Emma Brusling och fortsätter:

– På vuxenutbildningen ser det annorlunda ut. Där är det ett tryck. Där får man tacka nej för att det inte finns nog med platser. Det finns inte lärare nog att utbilda, säger Emma Brusling till P4 Västmanland.

Vård- och omsorgs college Västmanland är ett samarbete mellan utbildare, arbetsgivare, fackliga organisationer och Mälardalens högskola och de ser till att företag och kommuner som utbildar undersköterskor håller en hög kvalitét.

Är man via College certifierad som utbildare så innebär det också att de som klarat utbildningen är anställningsbara och jobb får man efter utbildningen, säger Emma Brusling.

– Majoriteten får det ja. Det är mycket jobb. Om inte annat får man kanske börja på ett timvikariat. För att visa vem man är och att man passar för yrket. Men jobb finns det.

Med kommande pensionsavgångar inom kommun och landsting så ser arbetsmarknaden ljus ut för undersköterskorna som grupp.

Men oroande är att fler kommuner i länet lagt ner sina gymnasieutbildningar inom vård och omsorg.

– Det de säger utbildarna, det är att skulle vi få ett söktryck så skulle vi kunna öppna upp igen. Men det är ju svårt också om man tar bort en utbildning så ser man inte söktrycket längre, säger Emma Brusling.

Orter där man bland annat tagit bort gymnasieutbildningen är i den norra länsdelen och Sala. I Köping och i Västerås finns gymnasieutbildningarna kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".