Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhuset utbildar undersköterskor i akutsjukvård

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 04.50
"Kan handla om katetersättning"
(1:35 min)
Åsa Lundholm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Åsa Lundholm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvården i Västmanland behöver anställa fler undersköterskor. För att höja kompetensen bland de som anställs ska sjukhuset i Västerås vidareutbilda undersköterskorna i akutsjukvård.

Fler undersköterskor behövs inom sjukvården i Västmanland. För att höja kompetensen bland de som anställs behöver sjukvården vidareutbilda undersköterskorna inom akutsjukvård.

Utbildningen behövs säger Åsa Lundholm enhetschef på en akutavdelning för äldre.

– Som sjuksköterska kan du bara anställas som sjuksköterska om du har legitimation. Så är det med det. Men som undersköterska kan du anställas om arbetsgivaren bestämmer sig för att din kunskap är likvärdig och du är anställningsbar som undersköterska, säger Åsa Lundholm och tillägger;

– Men då tar du också på dig ansvar som arbetsgivare, att om du har en bra person som kanske har fel inriktning, som kanske har läst äldreomsorg, men har rätt blick för vårdandet. Men när det gäller sjukhusbiten, den kan vi lära upp, säger Åsa Lundholm till P4 Västmanland.

På sjukhuset i Västerås så ska ansvariga tillsammans med Lärcentrum inventera behovet av vidareutbildning. Anette Daneryd utvecklingschef inom Västmanlands sjukhus och som håller i det hela säger till P4 Västmanland att man även ska titta på karriärtjänster för undersköterskor.

När det gäller undersköterskans roll och vad en undersköterska får göra, så påverkas det av tillgången på annan personal.

När bristen på sjuksköterskor är så stor som den är idag, ja då får undersköterskorna göra mer av det de en gång gjorde innan sjukvården i början av 90-talet började anställa fler sjuksköterskor. Men idag krävs det papper och mer kontroll för vad en undersköterska får göra, säger Åsa Lundholm.

– Man ska ha genomgått en utbildning och man ska ha skrivit på ett papper där man har förstått vad man har blivit delegerad. Att man har säkrat att vederbörande har rätt kompetens. Då kan det handla om blodprovstagning, katetersättning. Då är man tillbaka till det man gjorde tidigare utan papper, säger Åsa Lundholm enhetschef på akut geriatrik på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".