Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkt motstånd mot vindkraft vid Vågsjön

Publicerat söndag 8 februari 2015 kl 11.57
"Även allmänheten håller på vakna upp"
(1:56 min)
Markus Nyberg, som bor i Blixbo, norr om Odensvi, och är engagerad i vindkraftsfrågan i Köpings kommun. Foto: Kennet Lindquist.
Markus Nyberg bor i Blixbo, norr om Odensvi, och är engagerad i vindkraftsfrågan i Köpings kommun. Foto: Kennet Lindquist.

Motståndet mot vindkraft i området vid Vågsjön, norr om Odensvi, är starkt. I förra veckan fick närboende och andra lyssna på inspelade ljud från vindsnurror, något de tyckte lät som oljud.

– Jag upplever ett starkare och starkare stöd för det här motståndet. Även allmänheten håller på vakna upp, säger Markus Nyberg, som bor granne med det planerade vindkraftsområdet.

Vågsjön ligger precis där Surahammars, Skinnskattebergs och Köpings kommuner möts. Strax bredvid finns ett område som Köpings kommun har pekat ut som möjligt för exploatering för vindkraft.

Där utreder företaget Scanergy möjligheterna att bygga ett antal vindsnurror för att producera el.

På ett möte som hölls i förra veckan spelade Scanergy upp ljud från vindsnurror för att folk i området skulle få höra hur det kan låta. 

– Det där verkar inte alls tilltalande. Enformigt, nötande buller, säger Markus Nyberg. 

– Reaktionerna är olika. Men det vi spelade upp var ljud på 40 decibel A, den högsta tillåtna nivån. Det är inte alls säkert det blir så högt, säger Madeleine Weinholm, projektledare på Scanergy.

Motståndarna till planerna menar att just det här området har orörd natur som det inte är rätt att exploatera.

Scanergy har ännu inte lämnat in någon ansökan om att exploatera området. Det är inte heller bestämt om företaget kommer att göra det.

– Det får tiden utvisa. Det är långt ifrån alla undersökningar som är gjorda, säger Madeleine Weinholm.

– När de lämnar in en tillståndsansökan är det på myndighetsnivå. Är det någon gång vi ska kunna påverka situationen är det nu och en tid framöver, säger Markus Nyberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".