Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienter har inte rätt att välja läkare av visst kön

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 13.40
"Fast läkarkontakt har man bara rätt att välja i primärvården"
(1:47 min)
Sunsanne Antonsson, kanslichef patientnämnden, och Cecilia Andreasson, utredare på Västmanlands landsting. Foto: Sofie Tejre/SR
Sunsanne Antonsson, kanslichef patientnämnden, och Cecilia Andreasson, utredare på Västmanlands landsting. Foto: Sofie Tejre/SR

Som patient har du inte enligt lag rätt att välja vilken läkare du vill ha. Men den nya patientlagen öppnar för att du som patient kan välja vart du vill ha din vård.

Sara bad sin husläkare att skriva i remissen till kvinnokliniken att hon ville ha en kvinnlig gynekolog. Men när kallelsen kom hade hon fått en manlig gynekolog, och när hon ringde för att byta fick hon till svar att det inte gick.

– Fast läkarkontakt har man bara rätt att välja i primärvården. Det finns ingenting i lagen som säger att man har en rättighet att välja en specifik doktor på en specialistklinik, men det finns ju en önskan att vi ska tillgodose det, säger Cecilia Andreasson som är utredare på Västmanlands landsting.

Till patientnämnden kan man vända sig om man som patient har synpunkter på sin vård, Susanne Antonsson är kanslichef där. Hon förklarar varför det kan vara svårt för sjukhuset att tillgodose att patienter vill ha en läkare eller gynekolog av ett visst kön.

– Det handlar om kompetens, det är viktigt att patienten får träffa en läkare med rätt kompetens, säger Susanne Antonsson.

Patienter har vänt sig till patientnämnden tidigare med liknande frågor som Saras, även om det inte är vanligt.

– Jag kan inte säga att det ens är varje månad som vi får sådana ärenden, men jag känner ju till att frågorna kring kvinnokliniken och manliga gynekologer, säger Susanne Antonsson.

– Om man bara får tillräckligt god information, vad besluten grundar sig på, så tror jag att man har nått långt. Många frågor och funderingar uppkommer när det är brist på information, tillägger hon.

Från den första januari i år finns en ny patientlag som har som intension att öka möjligheterna för patienterna att själv välja vart de vill vårdas. Tillexempel kan man välja att söka sig till ett annat landsting än där man bor, vilket också skulle kunna vara en möjlighet för Sara, säger Cecilia Andreasson.

– Lagens intentioner är att ge patienten en större möjlighet och större makt att välja vård där man själv vill ha den, säger Cecilia Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".