Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flygkraschen: "Ett mirakel att de överlevde"

Uppdaterat fredag 13 februari 2015 kl 15.02
Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 12.33
"De var chockade men vid gott mod"
(1:29 min)
Det störtade planet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Det störtade planet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Räddningsledare Thomas Reichert. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Räddningsledare Thomas Reichert. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
James Helling, elev på flygteknikprogrammet i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
3 av 3
James Helling, elev på flygteknikerprogrammet i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Ett fulltankat passagerarflygplan störtade nära Björnöbacken strax efter start från Västerås flygplats. Planet fick motorproblem och tappade lyftkraft. De tre i besättningen klarade sig med näsblod och småsår.

Enligt Stellan Jacobsson på Mälardalens brand- och räddningsförbund tappade det mindre planet motorkraft strax efter start och störtade.

Tre personer fanns ombord och lyckades ta sig ut ur planet, troligen ett Piper PA46 Malibu, med livet i behåll. Räddningsledaren Thomas Reichert säger att männen klarade sig med näsblod och en hel del sårskador. De var tysta när de togs omhand av sjukvården.

– Samtliga har gått härifrån till ambulanserna. De sade inte så mycket, utan var mest oroliga. Det var mycket som hände runt omkring, det blir en hel del uppståndelse runt en sån här olycka, mycket folk och många som ryckte och slet i dem, säger Thomas Reichert.

Planet som lyfte från Hässlö flygplats fick problem med sin enda motor, tappade höjd och gick ner på Björnön, mellan Björnöbacken och Hässlösundet, bara några tiotals meter från vasslinjen. Planet plöjde upp en lång fåra i marken och båda vingarna skalades av.

Området kring planet har spärrats av eftersom 500 liter flygfotogen läckt ut, men någon brand uppstod lyckligtvis inte. 

Eftersom de tre män som fanns i planet kunde ta sig ut själva blev räddningstjänstens insats ganska odramatisk berättar Stellan Jacobsson.

– Hade det uppstått en brand har situationen varit helt annan, säger han.

James Helling, elev på flygteknikprogrammet på Hässlö i Västerås, tog sig snabbt till olycksplatsen när han insåg att ett plan kraschat. Han säger att planet ser ut att ha rullat runt vid nedslaget och han är förvånad över att de tre i planet klarade sig:

– Det är nästan ett under att de kunnat överleva. Flygplanet är väldigt illa tilltygat.

Piloten måste ha gjort en bra landning?

– Alla landningar som man kan gå ifrån är bra landningar.

Räddningsledaren Thomas Reichert på Mälardalens brand- och räddningsförbund instämmer.

– Om planet hade slagit ner på isen är det stor risk att det hade sjunkit, och då vet man inte hur det hade gått för de här tre ombord. De var omtöcknade och en av dem hade tappat medvetandet en kort stund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".