Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Heltidsanställd pensionär får både konsultarvode, pension och lön

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 05.50
"Det är mycket timmar som han jobbar"
(2:12 min)
Shiro Biranvand (V) tidigare förbundsordförande i NVK och Harold Nilsson, förbundschef och konsult åt NVK. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Shiro Biranvand (V) tidigare förbundsordförande i NVK och Harold Nilsson, förbundschef och konsult åt NVK. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Inom loppet av två månader i slutet av förra året fakturerade förbundschefen i Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, Harold Nilsson, sin arbetsgivare på över 300 000 kronor i konsultarvode.

Samtidigt var Harold Nilsson heltidsanställd med en månadslön på nästan 90 000 kronor, och 70 000 kronor i månaden i kommunal pension.

Vänsterpartisten Shiro Biranvand är tidigare förbundsordförande och den som godkänt heltidsjobb och konsultfakturor.

– Min tanke har allltid varit det bästa för Fagersta kommun. NVK lämnar 17 miljoner tillbaka till Fagersta kommun. Det är de kronorna som gjort att jag skriver avtal eller inte skriver avtal med Harold Nilsson, säger Shiro Biranvand (V).

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta och Norberg.

När förbundschefen Harold Nilsson för fyra år sedan löste ut ett tidigare tecknat pensionsavtal, så valde NVK att ändå anställa honom på halvtid, parallellt med att man tecknade ramavtal om konsulttjänster.

Men halvtiden har utökats, först till 75 procent och sedan till 100 procent. Harold Nilsson får varje månad nu både pension och heltidslön.

Heltidsanställningen är tillsvidare. Trots det fakturerade han för oktober och november 245 konsulttimmar à 990 kronor styck.

– Det är mycket timmar som han jobbar. Jag har själv haft diskussioner om hur mycket ska han jobba egentligen. Men han klarar av det bra, säger Shiro Biranvand (V).

Som tidigare förbundsordförande i NVK har det varit Shiro Biranvand som godkänt både heltidsanställning och konsultfakturor. Men han kan inte svara på vilka arbetsuppgifter konsultfakturorna avser, utan hänvisar till förbundschefen själv, Harold Nilsson.

Harold Nilsson själv kommenterar det hela så här:

– Uppgifter som fakturerats och arbetsuppgifter som har gått via lön har i princip varit likadana. Avtalet har möjliggjort mer tid för arbetsgivaren att ha mig till sitt förfogande, säger Harold Nilsson.

Men hur vet man om du har jobbat som konsult eller som förbundschef?

– Nej, det vet man inte eftersom avtalet och anställningen är till för att reglera både typerna av tider.

– Det är inte rimligt att man enbart på en anställning jobbar i den omfattningen som jag har gjort. Därför har man ju tillskapat den här överenskommelsen, säger Harold Nilsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".