Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norberg vill inte ha konsultavtal med anställd förbundschef

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 05.55
Åsa Eriksson (S): Moraliskt och juridiskt tveksamt
(1:38 min)
Åsa Eriksson - kommunalråd i Norberg / Foto: Michael Gawell / SR
Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Att Norberg, genom Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, köpt konsulttjänster av heltidsanställde förbundschefen Harold Nilsson, kom som en överraskning för kommunledningen i Norberg.

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, är ett samarbete mellan Fagersta och Norberg och båda kommunerna är representerade i NVK:s politiskt tillsatta förbundsdirektion.

Harold Nilsson är heltidsanställd av NVK med en månadslön på nästan 90 000 kronor och har dessutom 70 000 i kommunal pension.

I slutet av förra året fakturerade han NVK över 300 000 kronor i konsultarvode inom loppet av två månader.

Men konsultuppdraget skulle inte gälla Norberg, säger kommunalrådet Åsa Eriksson (S).

– Jag har levt i tron att när Harold Nilsson jobbat åt Norberg via NVK, då gör han det som anställd, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

Enligt Åsa Eriksson så klargjorde politiker från flera olika partier i Norberg redan våren 2011 att man inte ville teckna konsultavtal med NVK:s förbundschef Harold Nilsson.

Vid den tidpunkten hade Harold Nilsson löst ut ett pensionsavtal från tidigare, men eftersom NVK ville behålla honom så blev det till att börja med halvtidsjobb och ramavtal om konsultuppdrag.

Men konsultuppdragen skulle alltså inte gälla Norberg. Både kommunledningen i Fagersta och Norbergs representanter i NVK:s direktion fick det här beskedet, liksom Harold Nilsson själv, säger Åsa Eriksson:

– Vi tycker att det är moraliskt tveksamt att ha en person anställd och dessutom köpa konsulttjänster från samma person.

– Jag var också tveksam till om det är juridiskt okej, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

Först nyligen fick hon information av sin partikamrat Gunilla Persson, som varit vice ordförande i NVK, att de ramavtal som NVK:s direktion har skrivit med Harold Nilsson har innefattat även Norbergs kommun.

– Jag blev ju förstås besviken, eftersom jag uppfattat att vi från Norbergs kommun varit tydliga med att vi inte var intresserade av några konsulttjänster.

– Samtidigt blev jag besviken på mig själv. Jag har en uppsynsplikt som kommunstyrelsens ordförande och borde kanske ännu tydligare ha försäkrat mig om att det var som jag trodde, säger Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".