Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Somaliska ungdomsföreningar samarbetar mot extrema åsikter

Publicerat torsdag 26 februari 2015 kl 05.32
"Skolan måste hjälpa till mer"
(4:06 min)
Abshir Anbashe t.v och Mahad Warsame t.h / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Abshir Anbashe t.v och Mahad Warsame t.h / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Nu ska de somaliska ungdomsföreningarna i Västerås och Eskilstuna tillsammans arbeta för att motarbeta radikalisering, men också för att motverka drogproblematik och kriminalitet. 

Nyligen har de två föreningarna haft ett par möten.

Det handlar om integration och att kunna påverka, att ungdomarna ska få en förståelse för hur det svenska samhället fungerar för att inte riskera att hamna fel, menar Abshir Anbashe, före detta ordförande i SUF Västerås:

– Syftet med samarbetet är att jobba med de aktuella frågorna, att se till att ungdomarna inte radikaliseras samt att jobba mot kriminalitet och andra frågor, säger han.

Ser ni en risk att unga kan hamna i det här?

– Ja absolut, det är en risk och det är något vi alla känner till. Unga åker från Örebro, Göteborg och Stockholm så det är något som vi måste ha åtgärder mot.

Är det här ett problem i dag här, eller kan det bli ett problem?

– Det är inte något problem för oss idag eftersom det inte finns några kända fall, inga personer har åkt från Västerås eller Eskilstuna. Vi gör det här för att det inte ska hända, säger Abshir Anbashe.

Det handlar mycket om utbildning och att man ska känna till hur ett demokratiskt samhälle som Sverige fungerar.

På så sätt kan man hålla människor borta från extrema åsikter, menar Abshir Anbashe, som säger att skolan har en viktig roll:

– Ungdomar som har svårt att bestämma sig för var de hör hemma i samhället kan lätt rekryteras till de radikala organisationerna, men personligen tycker jag att det behövs ett starkare civilt samhälle och att skolan måste hjälpa till mer för att visa de demokratiska värdena som Sverige och Norden bygger på.

– Ämnen som exempelvis samhällskunskap läser man ju inte bara för att kunna få ett jobb, man läser också för att kunna förstå hur samhället fungerar. Det behövs också mer av de här ämnena som visar hur viktigt det är att vara en del av det svenska samhället och påverka. Inte att känna sig hemma i Isis, säger Abshir.

Hur ser kontakterna med skolan ut idag?

– Vi har inte haft några konkreta samarbeten eftersom det inte finns några problem, utan vi har haft seminarier och workshops där vi bjudit in riksdagsledamöter och viktiga personer så att de också kan vara förebilder för många.

Föreningen försöker också ta kontakt med nyanlända somalier för att skapa gemenskap med de som redan finns här:

– Det gör vi genom att på tisdagar och torsdagar ha fika där alla är välkomna oavsett tjej eller kille där man kan prata med varandra och ha kul tillsammans.

Enligt Somaliska ungdomsföreningen i Västerås, SUF, finns det alltså inget känt fall att någon från Västerås eller Eskilstuna skulle ha radikaliserats och åkt iväg för att kriga.

Men Abshir säger också att det kan vara svårt att upptäcka om någon skulle få extrema åsikter:

– Ja, det är lite svårt att märka, men man kan väl förstå vilka åsikter den här personen har om det exempelvis uppstår en diskussion eller debatt i sociala medier, då kan man se vilka ideologier personen har och vad den tycker om Al Shabab och Isis, säger Abshir Anbashe till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".