Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhuset börjar behandla svåra svettbesvär igen

Publicerat måndag 23 februari 2015 kl 13.30
Ali Guuled: Vi sätter igång i april
(2:20 min)
Ali Guuled överläkare Västerås
1 av 2
Ali Guuled. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Cecilia Andréasson utredare landstinget.
2 av 2
Cecilia Andréasson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Hudkliniken på sjukhuset i Västerås ska börja behandla patienter med svåra svettbesvär igen. Av besparingsskäl slutade kliniken för fem år sedan att behandla patienter, men nu börjar man igen.

När hudkliniken upphörde med behandlingarna har patienter själva fått betala behandlingen. Många patienter har sökt sig till en klinik i Danmark för att få vård. 

Nu kan patienter söka sig till hudkliniken istället, säger Cecilia Andréasson utredare inom Landstinget Västmanland.

– Det är väldigt nytt och det är nya nationella riktlinjer som är framtagna för hela Sverige och vi ska följa det, om man svettas under armarna och har svår handsvett. Så man måste uppfylla de kriterierna för att få vård här, säger Cecilia Andréasson och tillägger:

– Det är en konsekvens kan jag tänka mig av att de är så många Västmanlänningar som har sökt behandling i Danmark för svår svettning. Då har man valt att öppna upp den här verksamheten igen som har varit nedlagd ett tag. Det är ju positivt.

Cecilia Andréasson uppskattar att kostnaden för den vård som länsbor sökt i Danmark uppgår till mellan 800 000 kronor och en miljon. En kostnad som Landstinget Västmanland slipper betala eftersom behandlingen inte utförs av landstinget. För så är reglerna.

Men med nya nationella riktlinjer för svettbesvär och den nya och utökade patientlagen, där patienter i Västmanland från och med 1 oktober kan söka specialistvård på egen hand, med en så kallad "egen vårdbegäran" så tycker landstinget och hudkliniken att det är dags att erbjuda länsborna behandlingen igen.

Redan i vår kommer hudkliniken att börja behandla patienter igen, säger överläkaren Ali Guuled.

– Vi tänker sätta igång i april och vi uppskattar att 70-80 patienter om året kommer att behandlas.

Kostnaden för att behandla svettbesvär i händer och armhåla uppskattar Ali Guuled till 300 000 kronor om året.

Beslutet att sluta med behandlingen för svåra svettbesvär togs av landstingspolitikerna för drygt fem år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".