Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slitna fasader efter drygt tio år i Östra hamnen

Publicerat fredag 13 mars 2015 kl 05.06
"Det är en skaplig höjning"
(1:41 min)
Entré till hus på Mälargatan
1 av 3
Entrén till ett hus på Mälargatan. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Fasadrenovering på Mälargatan i Östra hamnen
2 av 3
Fasadrenovering på Mälargatan i Östra hamnen. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Fasadrenovering på Mälargatan i Östra hamnen
3 av 3
Husen på Mälargatan i Östra hamnen under renoveringen. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Det byggs som aldrig förr i Västerås och nya bostadsrätter är lätta att sälja. Men nytt behöver inte alltid betyda hållbart. I exempelvis Östra hamnen i Västerås renoveras fasader på några hus som bara är drygt tio år gamla, och de boende får nu högre månadskostnad.

Det här gör att de boende får höjd avgift med upp till 500 kronor i månaden, något som Gunnar Brolin, en av de boende, inte gillar:

– Det är ju klart att det är en skaplig höjning, det är det ju. Hyrorna är inte låga i dag, säger han.

Husen på Mälargatan byggdes 2003 av NCC men bara efter sju år efter att husen stod klara upptäktes sprickor på flera ställen i fasaden, och på ett hus hade fasaden lossnat och fallit bort på flera ställen. Det här beror, enligt NCC, på ett utförandefel. Företaget erbjöd då att stå för en åtgärd, men eftersom bostadsrättsföreningen tyckte att den inte skulle vara tillräcklig får föreningen själv stå för kostnaden. Ordföranden Christer Malm är besviken:

– Dels är vi besvikna på de statliga myndigheter som provar ut olika byggmetoder, och sedan hade vi naturligtvis hoppats att det inte skulle ha kostat oss någonting, säger han.

Och att relativt nybyggda bostadshus måste fasadrenoveras är inte helt ovanligt, menar Jonas Anund, doktorand i energiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Han tycker sig se ett möster där byggherrarna inte bygger för lika lång hållbarhet när det kommer till bostadsrätter som för hyresrätter.

– Dagens regelstruktur tillåter att man bygger byggnader som bara behöver hålla 3-5 år. 10 år för dolda fel, säger han. Sedan är det upp till den nya fastighetsägaren, till exempel bostadsrättsföreningen, att ta hand om de problem som kommer. Är man däremot en projektutvecklare som utvecklar hyresrätter åt sig själv så vill man ta med driftperspektivet redan när man bygger, fortsätter han.

Har du erfarenhet av något liknande i nybyggda hus? Kommentera gärna här på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".