Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

VSK Fotboll lovar använda Gräsrotspengarna rätt

Publicerat måndag 16 november 2015 kl 05.25
"Ibland måste man motstå frestelser"
(1:34 min)
Bengt-Åke Nilsson, ordförande i VSK Fotboll. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio
VSK Fotbolls ordförande Bengt-Åke Nilsson lovar att klubben ska använda Gräsrotspengarna till ungdomsidrotten och inte betala av skulder. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Skuldtyngda VSK Fotboll tänker göra rätt för sig och använda Gräsrotspengarna till att satsa på sin ungdomsverksamhet - inte till att betala skulder.

Svenska spel har dålig koll på om de 50 miljoner som de betalar ut i de så kallade Gräsrotspengarna verkligen hamnar hos ungdomsidrotten som det är tänkt.

Föreningarna i Västmanland får i år dela på 1,6 miljoner där skuldtyngda VSK Fotboll fick den tredje största potten på 141 000 kronor. 

Men trots att Svenska spel inte har någon större koll på hur pengarna används så säger VSK Fotbolls ordförande Bengt-Åke Nilsson att klubben ska göra rätt:

– Ibland måste man motstå frestelser och de här pengarna är ju avsedda till ungdomsidrotten och ska användas till det även om det finns andra angelägna områden.

VSK Fotbolls ungdomsverksamhet är dock inte så stor. Klubben har endast ett P19-lag, men det rättfärdigar ändå VSK att behålla pengarna tycker Bengt-Åke Nilsson.

– Vi satsar på ungdomsidrott, men inte tillräckligt mycket och vi hoppas tillsammans kunna skapa någonting och basen finns ju i det samarbete vi har med VSK Ungdom.

Att helt enkelt skicka pengarna vidare till ungdomsklubben vill han inte, och det är inget som VSK Ungdom heller har efterfrågat.

– Vad de har efterfrågat är ett mer organiserat samarbete med tränarsupport och att få vara med i ett bildande av en pojkakademi och det är också VSK Fotbolls mål.

Det är just till en sådan satsning som Gräsrotspengarna ska användas till enligt VSK:s ordförande. En vision att få till en pojkakademi tillsammans med övriga klubbar i Västerås, precis som det finns på flicksidan.

VSK Fotboll tänker alltså göra rätt för sig och har inga problem med att Svenska spel har planer på införa ett återrapporteringssystem om hur pengarna har använts.

– Vi har ju redan i den här intervjun redovisats vad pengarna går till, säger Bengt-Åke Nilsson till P4 Västmanland.

Så du tänker inte betala skulder med Gräsrotspengarna?

– Varken betala skulder eller nyförvärv för just de här pengarna. Det lovar jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".