Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amir lagar mat med italiensk touch

Publicerat torsdag 19 november 2015 kl 08.34
De färdiga italienska köttbullarna. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
1 av 7
De färdiga italienska köttbullarna. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Provsmakning av Tiramisu. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
2 av 7
Provsmakning av Tiramisu. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Köttbullar på gång. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
3 av 7
Köttbullar på gång. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Amir Kheirmand. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
4 av 7
Amir Kheirmand. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Ingredienserna till köttbullarna. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
5 av 7
Ingredienserna till köttbullarna. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Jonna Noblin och Amir Kheirmand lagar mat. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
6 av 7
Jonna Noblin och Amir Kheirmand lagar mat. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
Amir rullar köttbullar. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.
7 av 7
Amir rullar köttbullar. Foto: Maria Grandin/Sveriges Radio.

Novembermörkret och kylan är här och inget passar då bättre än att laga italienska köttbullar med vår radiokock Amir Kheirmand. 

Italienska köttbullar i tomatsås:

(4 portioner)

1 stor gul lök

2 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 burkar passerade tomater

500 g nötfärs

1 dl finriven parmesan

1 ägg

1 näve finhackad oregano

1 näve grovhackad basilika

2 tsk socker

salt & svartpeppar

  1. Skala och skiva löken. Hetta upp olja i en kastrull och lägg i löken och vitlöken. Fräs ett par minuter tills löken mjuknat. Var försiktig så du inte bränner vitlöken.
  2. Lägg i tomatpuré och passerade tomater, socker, salt och peppar. Låt puttra 20 minuter.
  3. Lägg under tiden nötfärs, parmesan, ägg, oregano, salt och ordentligt med svartpeppar i en bunke. Blanda runt och forma till stora köttbullar, cirka 12 st.
  4. Lägg frikadellerna i tomatsåsen, låt puttra utan lock 15 minuter. Lägg i basilika och smaka av med salt och peppar och servera med nykokt tagliatelle.


Enkel Tiramisu:

Tid: 15 minuter + 3 timmar i kylen

Ingredienser

5 dl rysk yoghurt

1 dl socker

1 citron, zest

12 savoyardikex

1,5 dl kallt starkt kaffe

kakao

Instruktioner

  1. Vispa ihop yoghurt med socker och citronzest.
  2. Lägg hälften av kexen i en fyrkantig serveringsskål. En lasagne- eller pajform passar jättebra till detta. Skeda över hälften av kaffet och yohurtvispet. Lägg på resterande kex och toppa med resterande yoghurtvisp. Låt stå kallt i kylen ett par timmar.
  3. Sikta kakao över Tiramisun och servera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".