Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt tryck på socialtjänstens personal

Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 04.52
"Läget är mycket allvarligt"
(1:13 min)
En kvinna jobbar på kontor och fyller i en lista för hand med en penna. Foto: Fredrik Sandberg/ TT.
Foto: Fredrik Sandberg/ TT.

Flera kommuner i Västmanland varnar för att de har svårt att leva upp till gällande lagstiftning i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Det är en hård arbetsbelastning för socialtjänstens personal.

Hur tycker du att kommunerna ska lösa bristen på personal inom socialtjänsten? Kommentera gärna!

– Kommunerna aviserar att läget är mycket allvarligt. Ett flertal kommuner varnar för att de har svårt att leva upp till gällande lagstiftning. Vi vet att en kommun har anmält den egna verksamheten till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och en förbereder en anmälan, säger Ingela Regnell, beredskapdirektör vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen samlar in lägesbilder om flyktingsituationen från länet och får rapporter om att det är en pressad situation på flera håll i länet just nu.

Flera kommuner som P4 Västmanland pratat med säger att situationen är ansträngd för socialtjänstens personal för närvarande, i synnerhet när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

I dag så krävs en socionomexamen eller likvärdig högskoleutbildning vid nyanställning för att få jobba med barn- och ungdomsvård inom socialtjänsten. Men problemet är att det är brist på socionomer och flera kommuner i Västmanland behöver anställa mer personal.

I Sala finns planer på att ge kompletterande utbildning för att täcka behovet.

– Vi ser ju att det är svårt att få tag på socionomer och har ju därför börjat snegla på andra utbildningar, berättar socialchefen Agneta von Schoting.

– Till exempel beteendevetare som många gånger kan göra ett utmärkt jobb. Och saknar de utbildning kring lagstiftning så tänker vi i förlängningen att de kommer att kunna utbildas under sitt arbete här i Sala. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".