Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsledamöter skolkar på hemmaplan

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 05.19
"Jag har inte fått någon kritik"
(1:23 min)
Åsa Coenraads (M) och Pia Nilsson (S). Foto: Riksdagsförvaltningen.
Åsa Coenraads (M) och Pia Nilsson (S). Foto: Riksdagsförvaltningen. Collage: Sveriges Radio.

Flera av riksdagsledamöterna från Västmanland är också invalda i sina hemkommuners fullmäktige eller i landstinget. Men hinner de med båda uppdragen?

P4 Västmanland har granskat riksdagsledamöternas närvaro på hemmaplan.

Den som är borta mest är moderaten Åsa Coenraads, som bara varit närvarande på en tredjedel av landstingsfullmäktiges sammanträden sedan oktober förra året.

– Det är problematiskt tycker jag. Men det måste vara en diskussion som jag har med mitt parti och hur partiet ser på min närvaro, säger Åsa Coenraads.

En av Åsa Coenraads förklaringar är att hon ofta ska vara i riksdagen samtidigt som landstingsfullmäktige pågår. Då väljer hon riksdagen.

Men hon är inte ensam om frånvaron.

Socialdemokraten Pia Nilsson i Sala har varit på 40 procent av kommunfullmäktigesammanträdena i Sala sedan oktober förra året.

– Jag måste prioritera mina riksdagsuppdrag och frånvaron har berott på att jag haft något politiskt uppdrag, som trafikutskottet, säger hon.

– Jag och mina partivänner tycker att det är värdefullt att ha kopplingen mellan kommunpolitik och rikspolitik, och gruppen har än så länge inte haft synpunkter på min frånvaro, säger Pia Nilsson till P4 Västmanland.

Av de västmanländska riksdagsledamöterna är vänsterpartisten Stig Henriksson bäst i klassen med 80 procents närvaro på fullmäktige i Fagersta.

Liberalen Roger Haddad har varit med på ungefär 70 procent av kommunfullmäktige i Västerås.

Åsa Coenraads menar att de som har röstat på henne borde förstå att hon kommer att vara borta mycket och några klagomål har inte kommit.

– Jag har inte fått någon kritik om detta. Får jag det så får jag göra en bedömning och jag kommer inte sitta kvar på fullmäktigestolen om man tycker att det här är ett jätteproblem.

– Men det är ju upp till Moderaterna att göra den bedömningen, säger Åsa Coenraads till P4Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".