Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amirs helstekta kalkon med smaskiga tillbehör

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 09.30
Så här gör du!
(5:16 min)
Amir Kheirmand
1 av 2
Amir Kheirmand med dagens kalkon. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kalkon
2 av 2
Nu är den helstekta kalkonen klar. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Vår radiokock Amir Kheirmand lärde oss idag att tillaga en saftig nätt pulla på fem kilo. Till det gräddsås, gele och världens godaste rostade potatis. 


Helstekt kalkon

10 portioner

1 kalkon på 4-5 kilo

600 gram salt

1 dl finhackade örter (Rosmarin, timjan)

2 nektariner

300 gram smör

Salt och svartpeppar

  1. Först ska vi rimma kalkonen så den blir extrasaftig och god. Koka upp 600 gram salt i ett par liter vatten och rör om tills saltet löst upp sig. Häll över saltlösningen i en stor kastrull som rymmer kalkonen. Lägg i kalkonen och fyll på med 8 liter till iskallt vatten. Sätt på ett lock och ställ i kylen 24 timmar.
  2. Ta ut kalkonen 2-3 timmar innan den ska in i ugnen, häll bort saltlagen och låt kalkonen stå framme.
  3. Blanda ihop smöret med örter och en ordentlig nypa svartpeppar. Tryck in smörblandningen under skinnen på kalkonen och fördela runt det. Dela nektarinerna och tryck in i magen på fågeln.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Sätt in en termometer i tjockaste delen av bröstet och stoppa in den i ugnen. Kör tills termometern visar 65 grader.
  5. Ta ut och låt vila 20-30 minuter innan du skär upp pippin.
  6. Servera tillsammans med ugnsrostad potatis, gräddsås, gele och gärna en frodig sallad.

Gräddsås med Cognac

10 portioner

Halsen och inälvor från 1 kalkon

1 lök, grovhackad

1 morot, slantad

2 vitlöksklyftor med skal

1 bunt örter (rosmarin, timjan)

3 msk koncentrerad kycklingfond

3 dl vatten

5 dl grädde

½ dl fulcognac (ta det du har hemma)

1-2 msk svartvinbärsgele

Smör

Olivolja

Salt och svartpeppar

  1. Hetta upp lite olivolja och smör i en kastrull.
  2. Dela kalkonhalsen i minderbitar med en köttyxa och fräs tillsammans med löken, morötten och vitlöksklyftorna tills allt fått otdentligt med fär. Lägg i örterna och häll på vatten. Koka ett par timmar. Sila sedan av och häll tillbaka buljongen i kastrullen. Om du fått en massa spad från kalkonen så får det gärna hänga med i kastrullen också.
  3. Lägg i kycklingfond, grädde och cognac. Koka ner långsamt till hälften. Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgele. Håll såsen varm tills det är dags för servering.

Ugnsrostad potatis

10 portioner

2 kilo mjölig potatis

100 gram smält smör

2-3 rosmarinkvistar

Salt och Svartpeppar

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den nästa faller sönder. Låt svalna helt. Bryt sedan potatisen för hand i mindre bitar och lägg tätt i en ugnsform. Lägg med rosmarinkvistarna.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skeda över smöret, salta, peppra och grilla i ugnen tills potatisen är knaprig och härlig. Ös det med smöret då och då.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".