Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturhuset i Hallstahammar växer

Publicerat söndag 13 december 2015 kl 09.42
"Tillgängligheten blir bättre"
(1:40 min)
Biblioteket och kulturhuset i Hallstahammar. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
1 av 2
Biblioteket och kulturhuset i Hallstahammar. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Emil Berglund - kulturutvecklare vid Hallstahammars kommun. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
2 av 2
Emil Berglund - kulturutvecklare vid Hallstahammars kommun. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Den här veckan börjar arbetet med att flytta ned bibliotekets lokaler i Hallstahammar en våning och göra plats för ett större kulturhus.

Förändringarna kommer att ske successivt och det ska vara klart till hösten 2016.

Större yta i huset skapar nu möjligheter, säger Emil Berglund, som är kulturutvecklare i Hallstahammars kommun.

– Att vi nu får tillgång till större ytor i kulturhuset gör det möjligt för oss att samlokalisera flera verksamheter, så kulturskolan kommer att flytta hit och ungdomens hus ungdomsverksamhet flyttar hit, säger han.

– Det gör det möjligt att verksamheterna kan samverka mycket mer, och kan man få hit alla de här verksamheterna så kan vi skapa en mötesplats där folk kan mötas kring ett stoff i form av konstnärligt skapande.

Enligt Emil Berglund kommer det finnas bättre förutsättningar att mötas över språkgränserna:

– Vi har ganska många kommuninvånare som kommer från andra delar av världen, och det kommer finnas mycket bättre förutsättningar att mötas utan ett gemensamt språk i konsten när vi samlokaliserar.

Och en tanke med att biblioteket hamnar på bottenvåningen är att tillgängligheten blir bättre, säger han:

– Tidigare har vi haft en hisslösning som inte fungerat tillfredsställande och nu kommer man komma direkt in från gatuplanet och det är viktigt att biblioteken är tillgängliga.

Och nästa vecka sätter man alltså igång arbetet, och det är just biblioteket man börjar med:

– Först iordningställer vi markplanet så att biblioteket snabbt kan flytta ned och därefter kommer vi att jobba i det nuvarande biblioteksplanet, alltså plan två. Där blir det en danslokal där kulturskolans nya verksamhetsgren dans ska kunna vara. Och även ungdomens hus, så att de kan komma in här.

Blir det fler verksamheter i huset?

– Vi hoppas kulturhuset ska vara ett skal som andra vill komma till för att ha verksamhet. Och vi på kommunen gör en del verksamheter själv, men framförallt hoppas vi få en infrastruktur på plats som gör att föreningarna hittar hit. Språkcaféer och så vidare och allt detta hoppas vi kunna vara ett paraply för, säger Emil Berglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".