Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner i startgroparna för att starta stödboenden

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 05.30
"Pengarna stannar i kommunen"
(1:43 min)
Kerstin Rosenkvist, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Kerstin Rosenkvist (S) ordförande i socialnämnden i Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Yvonne Pettersson, strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Yvonne Pettersson, strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Ensamma flyktingbarn placeras ofta på institution, fast det egentligen skulle räcka med mindre personalkrävande boenden. Nu förbereder sig många kommuner för att starta den nya boendeformen stödboende, en av dem är Arboga.


Från årsskiftet ska det bli möjligt att starta stödboenden för ungdomar över 16 år, enligt det förslag som regeringen presenterade tidigare i höstas.

Riksdagen tar det formella beslutet i mitten på december, men flera kommuner ligger redan i startgroparna.

– Då tar vi hem så många barn vi kan ta hem, och så startar vi ett stödboende från början på nästa år, säger Kerstin Rosenkvist (S) socialnämndsordförande i Arboga.

Arboga har idag inga ensamkommande flyktingungdomar boende i kommunen. Det innebär att de skickas till familjehem och hem för vård eller boende på andra håll i landet. Men ansvaret för tillsynen ligger kvar, så det blir många resor för socialsekreterarna.

Och även om det är Migrationsverket som står för boendekostnaderna, så är det en fördel att själva ha kontroll över pengarna, menar Kerstin Rosenkvist.

– De pengarna kommer ju då in till kommunen och stannar i kommunen. Tidigare de pengarna gått till privata hvb-hem. Dessutom är det ju en mycket bättre arbetsmiljö för våra socialsekreterare.

Att ha boendet på hemmaplan skapar också jobb, säger hon.

– Vi kan ju ha någon i vår interna organisation som platsar in, kanske någon med invandrarbakgrund, eller är flykting själv. Det blir nya arbetstillfällen, absolut.

Och det kan gälla både personer som jobbar i kommunen redan, och nyanställningar?

– Ja, absolut, säger Kerstin Rosenkvist.

Även Västerås väntar på att få börja med stödboende för barn från 16 år. Yvonne Pettersson är strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås.

– Det här är ju en insats som både ensamkommande barn och andra barn kan beviljas. Det handlar om att de är i en ålder där de är mer självständiga, att man inte vill lägga dem för nära en familj eller på en institution, säger Yvonne Pettersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".