Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vill starta HVB-hem för ensamma flyktingbarn

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 05.35
"Det är en kraftig ökning"
(2:03 min)
Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow/TT.
1 av 3
Hårt tryck på de som ger tillstånd till flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow/TT.
Jonas Wiklund enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: Per-Åke Hallberg.
2 av 3
Jonas Wiklund enhetschef på IVO. Foto: Per-Åke Hallberg.
Yvonne Pettersson, strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Yvonne Pettersson, strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Att det kommer många ensamma flyktingbarn till Sverige, har lett till en explosionsartad ökning av ansökningar om att få starta privata hem för vård eller boende, HVB-hem.


Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har hand om tillstånden.

– Det är en kontinuerlig tillströmning av antalet ansökningar, men den har varit särskilt påtaglig under hösten 2015. Det här är en tendens som varit under hela hösten. Det är en kraftig ökning av de som söker tillstånd för HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, säger Jonas Wiklund, enhetschef på IVO:s tillståndsenhet.

Under november månad förra året fick IVO in 11 ansökningar om att få starta privata HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. November i år fick man in 114 ansökningar, en ökning med över 900 procent

För att möta det här trycket, har IVO flyttat om personal från avdelningar som inte är lika hårt belastade. Man har också anställt fler och till och med plockat in medarbetare som gått i pension, plus förenklat själva ansökningsförfarandet. Men åtgärderna har inte gett önskat resultat.

– Den förhoppning vi hade om kortade handläggningstider har ätits upp av den ökade inströmningen av ärenden. Den förändrade situationen i världen har gjort att vi ligger på samma nivå som tidigare, säger enhetschef Jonas Wiklund.

Sammanlagt finns idag över 900 privata HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn runt om i Sverige. 19 av dem finns i Västmanland.

Men allt fler kommuner och landsting väljer nu att starta egna HVB-hem. I Västerås annonserar man till och med efter en projektanställd person som ska leta lämpliga lokaler.

Och det är en klar fördel att ha sådan här verksamhet på hemmaplan, säger Yvonne Pettersson, strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås.

– Vi kan ta ansvar för deras skolgång, ha samarbete med skolan, kring fritidsaktiviteter och med överförmyndare när det gäller gode män, och på det viset följa dem på ett enklare sätt än om man placerar dem i kommuner som ibland kanske ligger långt bort.

Monica Elfström
p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".