Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sinthu lades in på fel avdelning

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 04.56
"Det var inte det som fällde något avgörande, när det gällde ålder och diagnos"
(2:11 min)
Psykiatrin Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, instämmer nu i landstinget Västmanlands slutsats att inga fel begicks av vården när 28-årige Sinthu Selvarajah dog vid ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås för ett år sedan. Men landstinget konstaterar också att han hade lagts in på fel avdelning på grund av platsbrist.

I somras skickade landstinget in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för Vård och omsorg IVO, och IVO har nu godkänt landstingets egen utredning och slutsats att inga fel begicks av vården.

Men landstinget skrev själva i sin utredning att vissa delar av vården ändå behövde uppmärksammas och några åtgärder föreslogs.

En sak som framgår av landsingets egen utredning är att Sinthu Selvarajah, en 28-årig man med bipolär sjukdom, lades in på en avdelning för äldre med depression, på grund av platsbrist.

Men enligt Daniel Jansson-Hammargren, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västmanland, fanns rätt kompetens även på den avdelningen.

– Vår ambition är att alltid ha rätt patient på rätt avdelning men det är också så att vi har inriktningar inom den psykiatriska slutenvården. Det innebär inte att det slås fast att man måste ha en specifik diagnos för att hamna på en specifik vårdavdelning utan det är en inriktning, säger Daniel Jansson-Hammargren och fortsätter:

– Och i det här fallet känner vi oss väldigt trygga med att det inte var det som fällde något avgörande, när det gällde ålder och diagnos.

I landstingets utredning av händelsen föreslås flera åtgärder, även om man alltså menar att det inte begåtts några fel. En åtgärd som man nyligen beslutat om är att man ska omorganisera för att få fram flera akuta slutenvårdsplatser. 

Man ska också se till att det även framöver finns en bred psykiatrisk kompetens på alla avdelningar eftersom det återkommande händer att patienter läggs in på fel avdelning, på grund av platsbrist. En annan åtgärd är att man har diskussioner kring medicineringen i sådana här fall.

Sveriges Radios ekoredaktion har avslöjat att de poliser som kallades in efter att Sinthu Selvarajah uppträtt aggressivt och blivit inlåst i ett rum, använde ett livsfarligt grepp som enligt flera experter dödade honom.

Poliserna gick in i rummet där mannen var utan att någon vårdpersonal följde med, och skulle en liknande situation inträffa i framtiden så kommer man även då att ringa polisen, och det blir polisen som avgör om vårdpersonalen ska följa med för att övervaka patienten.

– Det är polisen som tar ställning till hur de ska göra i sitt agerande, och tar ställning till om vi ska bistå eller inte.

Men det är ju ändå inne på sjukhuset, har inte sjukvården ett fortsatt ansvar för patienten även om polisen kommer till platsen?

– Jo, men när vi påkallar polisen så är det ju också så att vi bedömer att situationen är så pass hotfull som den är. Och då är det också så att när polisen anländer så gör de bedömningen om de tar över situationen eller inte, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".