Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktigt att patienten hamnar rätt

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 11.12
"Vi behöver fasta läkare som finns under en längre tid"
(1:28 min)
Tuula Wallsten chefläkare psykiatrin LTV. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Tuula Wallsten chefläkare psykiatrin LTV. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Det är viktigt att patienter hamnar på en avdelning som har rätt förutsättningar, det menar Tuula Wallsten, chefläkare inom psykiatrin i Västerås.


Vi har tidigare berättat att Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, instämmer i Landstinget Västmanlands slutsats att inga fel begicks av vården när 28-årige Sinthu Selvarajah dog vid ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås för ett år sedan.

Men landstinget konstaterar också att han hade lagts in på fel avdelning på grund av platsbrist.

– Inom vården är det viktigt att man blir inlagd på den avdelning där man har den bästa kompetensen utifrån det sjukdomstillstånd man lider av. Naturligtvis ska all personal inom psykiatrin ha en hög grundkompetens, men det är ju också så inom vården att vi har speciella avdelningar för just vissa patientgrupper där det krävs lite annorlunda förhållningssätt och lite mer kunskap och kanske erfarenhet av vissa patienter, säger Tuula Wallsten, överläkare på psykiatrin på sjukhuset i Västerås.

Kan det vara så att Sinthu Selvarajah inte fick det han behövde i det här fallet?

– Det tror jag ju kanske inte att det precis är så, men man kan nog säga så här att en patient med en svår psykossjukdom behöver observeras, och frågan är då vad menar man med att man observerar patienten. Och det är också viktigt att patienten får lugn och ro och får en kontinuerlig tillsyn, säger hon.

Vad har psykiatrin lärt sig av den här tragiska händelsen?

– Det är ju naturligtvis att titta över vårdplatserna och titta över om det finns tillräckligt med vårdplatser. Vi behöver fasta läkare som finns under en längre tid på samma avdelning för att man ska upprätthålla en bra grundkompetens. Det tror jag är en förutsättning för en god vård, och det andra är att vi ständigt behöver utbilda all personal, säger Tuula Wallsten.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".