Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bästa julmaten med radiokocken Amir

Uppdaterat onsdag 16 december 2015 kl 10.54
Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 09.45
Martin provsmakar: Har aldrig ätit så god julskinka
(2:54 min)
Radiokocken Amir fixar julskinka. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
1 av 2
Radiokocken Amir fixar julskinka. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
Radiokocken Amir Kheirmand fixar julskinka. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
2 av 2
Julskinka på gång. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Idag fixade vår radiokock Amir Kheirmand traditionell julmat, julskinka, senap och Janssons frestelse. Här hittar du recepten.


Julskinka 

1 rimmad skinka på ben, cirka 6 kilo

1 dl stark senap

½ dl honung

1 äggula

2-3 dl ströbröd

Ta fram skinkan ett par timmar innan den ska in i ugnen så den blir rumsvarm.

  1. Sätt ugnen på 100 grader
  2. Klipp upp påsen, men låt nätet vara kvar runt skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form. Sätt in en termometer mitt i den djupaste delen. Stoppa in skinkan och baka den tills termometern visar 67 grader. Det tar drygt 1 timme per kilo skinka.
  3. Ta ut skinkan, låt svalna något och klip sen bort nätet. Skär bort svål, men behål en del av fettet. Det är gott. Slå in i folie och låt kallna i kylen 12 timmar.
  4. Ta fram skinka. Skär rutmönster i fettet utan att skära in i köttet.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Vispa ihop äggula, senap och honung. Pensla hälften på skinkan och grilla i ugnen cirka tio minuter. Ta ut, pensla på resterande senaphonung och strö över ströbröd. Grilla i ugnen tills skinkan är gyllenbrun.
  7. Skiva upp och njut.

 

Senap a la Ljungqvist

½ dl Colemans Senapspulver

½ dl socker

cirka 1 dl grädde

1 msk lönnsirap

1 msk matolja 

  1. Bland ihop senapspulver och socker i en skål.
  2. Vispa in grädden tills senapen och sockret har löst sig och du får en krämig senap.
  3. Häll i lönnsirap och olja och vispa ihop så senapen blir glansig och härlig.

 

Janssons frestelse

(8 portioner)

2 st stora gula lökar, tunt skivade

1 kilo potatis, skalad

100 gram Smör

200 gram ansjovisfiléer, grovhackade

3 dl grädde

1 dl mjölk

Ströbröd

Svartpeppar 

  1. Stek löken i hälften av smöret tills det är mjukt och karamelligt.
  2. Strimla potatisen, gärna med mandolin till tunna stavar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Smörj en ugnsfast form. Täck botten med hälften av potatisen, lägg på hälften av löken och sprid ut hälften av anjovisbitarna. Peppra med lite svartpeppar. Varva med resterande potatis, lök och anjovis.
  5. Häll på hälften av anjovisspadet, slå på grädden och mjölken. Strö på ströbröd och klicka över resterande smör.
  6. Baka i mitten av ugnen 30-35 minuter tills gratängen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".